Svaki drugi porođaj u BiH počašćen kuvertom

Svaki drugi porođaj u BiH počašćen kuvertom

Za svaki drugi porođaj u Bosni i Hercegovini sretna obitelj se zahvali medicinskom osoblju kuvertom. Odnosno, novcem ili poklonom. Građani bi rekli, to je običaj. Ali to je mito, kojim građani porodilišta daruju s dva milijuna maraka godišnje.
Ovi podaci nalaze se u istraživanju ”Borba protiv korupcije u porodilištima”, koju je radilo Udruženje ”Baby Steps” uz podršku USAID-a i CCI. Putem anonimne ankete prikupljena su iskustva 2.713 majki iz 38 porodilišta u BiH.
Čak 50 posto porodilja, izjavilo je, da su one ili članovi njihove obitelji dali novac ili poklon u porodilištu
Porodilja iz Tuzle skupila je snagu da u potresnom svjedočanstvu podijeli svoje traumatično iskustvo. Imala je urednu trudnoću, ali beba je odlučila na svijet doći ranije. Porod je trajao satima, kada je konačno završen, beba je bila potpuno modra.
”Vi ste me potakli da opet prođem kroz te teške trenutke, najviše mi je žao, nije mi sebe žao – žao mi je djeteta koje već na samom dolasku na ovaj svijet preživjelo traumu. Ona će sigurno zauvijek trpjeti te posljedice, znam koliko je plakala neutješno danima, nije željela da se od mene rastavi, nisam mogla otići do lavaboa”, priča anonimna porodilja.
Ovo je samo jedno od svjedočenja porodilja koje su u sklopu projekta ”Moje iskustvo s korupcijom u porodilištu” govorile o nehumanom odnosu doktora i medicinskog osoblja prilikom poroda. U ovom svjedočenju, kao i u drugim, kažu kako su bile prisiljene dati novac jer su satima čekale pregled sve dok nisu platile.
”Dijeljenje iskustva jeste od ključne važnosti za razumijevanje dubine korupcije i njenih dalekosežnih posljedica. Imate veliki broj žena koje kažu da se zbog tog iskustva nisu usudile na drugi porođaj. Dakle imamo direktni utjecaj na natalitet o kojem svi toliko pričamo”, kaže Amila Tatarević, predsjednica Udruženja ”Baby steps”. Poziv za suradnju otišao je na adrese svim porodilištima u BiH. Odazvali su se iz jednog i to Opće bolnice prim.dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu. ”Mi pozdravljamo tu borbu protiv te korupcije i svim silama i sve kapacitete ćemo dati u tom smislu, a podržavamo i pomoć nevladine organizacije Baby steps”, poručuje Nenad Mišević, doktor, prenosi N1.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar