Svastika srama: Uefa danas o kazni, HNS strepi od najgoreg

Svastika srama: Uefa danas o kazni, HNS strepi od najgoreg

Crvenjela se Hrvatska 12. lipnja. U svijet je otišla slika nacističkog obilježja po kojem su hrvatski i talijanski igrači gazili na praznom Poljudu. Disciplinska komisija Uefe za danas je najavila odluku o kazni za Hrvatsku.

Zbog diverzije na Poljudu moguće je i ono od čega HNS najviše strepi. Izbacivanje iz Europe i oproštaj od Europskog prvenstva u Francuskoj.
 

"Hrvati, na terenu vam je svastika"

Poljud je bio prazan zbog povika "Za dom" na utakmici s Norveškom u Maksimiru. Umjesto spektakla, Italija je stigla na sablasno prazan stadion, a nakon utakmice nitko nije pričao o rezultatu.

– Na terenu je svastika. Radnici je pokušavaju "zamaskirati". Talijanski nogometni savez već je prijavio ovo Uefi – napisao je talijanski novinar Sebastiano Vernazza.

I tad je počela panika. Svastika? Kako? Gdje? 

Huligani su nekoliko dana prije usred noći polili travu kemikalijom. Vijest se brzo proširila, a objavili su je svi relevantni svjetski mediji prenoseći sramotu iz Hrvatske.
 

U zadnjih 10 godina pola milijuna eura kazni

Hrvatska je na posebnoj listi Uefinih prekršitelja. Od demoliranja La Valette na Malti, prekida na San Siru, povika "Za dom", HNS je platio preko 500.000 eura kazne za sve sramote koje su Hrvatskoj napravili tzv. navijači.

  • 46.000 eura – neredi i prekid u La Valetti protiv Malte 2005. godine
  • 26.000 eura – neredi navijača u Budimpešti protiv Mađarske 2005.
  • 42.000 eura – propust u organizaciji protiv Engleske na Maksimiru 2006.
  • 72.000 eura – rasizam i bakljada na Euru 2008. protiv Turske
  • 25.000 eura – rasizam na utakmici s Engleskom na Maksimiru 2008.
  • 80.000 eura – propust u organizaciji protiv Gruzije u Splitu 2011.
  • 25.000 eura – bakljada i utrčavanje na teren na Euru 2012. protiv Irske
  • 80.000 eura – rasizam, bakljade i zabranjeni simboli na EP-u 2012. protiv Italije
  • 42.000 eura – neprimjereno skandiranje na utakmici sa Srbijom u Zagrebu 2013.
  • 42.000 eura – propust u organizaciji utakmice s Belgijom u Zagrebu 2013.
  • 60.000 eura – neredi navijača u Sofiji na utakmici s Bugarskom 2014.
  • 80.000 eura i zatvaranje dijela tribine – neredi i prekid na San Siru 2014.
  • 50.000 eura i prazne tribine – zbog rasizma i pirotehnike 2015. godine.

 

"Hrvatsku čeka teška kazna za primjer drugima"

Uefa je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza, a u priopćenju navodi kako istražuje rasističko ponašanje na spomenutoj utakmici. 

– Prema mom dosadašnjem iskustvu kao suca CAS-a, očekujem jaku i učinkovitu sankciju koja će imati za cilj ne samo kažnjavanje odgovornih za incident, već i da budu efekt upozorenja svim klubovima i savezima, kao i masama navijača – rekao je nedavno Lucio Colantuoni.
 

Policija prijavila HNS

Policija još nije pronašla krivce za svastiku srama. Ali policijska uprava splitsko-dalmatinska podnijela je optužne prijedloge Prekršajnom sudu u Splitu protiv HNS-a kao pravne osobe, izvršnog direktora Saveza Damira Vrbanovića kao odgovorne osobe i voditelja javnog okupljanja Zorana Cvrka, koji je u HNS-u povjerenik za sigurnost.

HNS-u kao pravnoj osobi prijeti kazna od 50.000 – 250.000 kuna. Damir Vrbanović bi mogao biti kažnjen s 5000 do 50.000 kuna, a Zoran Cvrk s 2000 do 5000 kuna.

U međuvremenu je Vrbanović završio u Remetincu zbog sumnji u malverzacije zajedno s braćom Mamić u Dinamu. Svi su vani nakon plaćene jamčevine. Vrbanović je dio "Mamićevog tima" kojem nezadovoljni navijači zamjeraju rušenje kulta reprezentacije, ali takve priče Uefu neće previše zanimati.
 

Šuker: Huligani ne smiju pobijediti

Već mogu vidjeti lica disciplinaca u Ženevi i Nyonu, i zbog toga mi je teško. Nadam se da huligani neće pobijediti i tražim od svih da zaštite hrvatski nogomet, HNS, hrvatsku državu i grad Split, rekao je Davor Šuker nakon incidenta sa svastikom.

24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing