SVE PO STAROM: Čović najavio da će HDZ sudjelovati na izborima

SVE PO STAROM: Čović najavio da će HDZ sudjelovati na izborima

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostovao je večeras na televiziji OBN u emisiji “U fokusu” gdje je između ostalog govorio o izmjenama Izbornog zakona i prijedlogu HDZ-a na koji su predstavnici Kluba Bošnjaka u Domu naroda danas uložili vitalni nacionalni interes.

Na pitanje zašto prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona prvo nije upućen u Predstavnički dom ili na razmatranje u Interresornu radnu grupu, Čović je naglasio kako ta grupa od formiranja nije uradila ništa.

“Šta je razmatrala Interresorna radna grupa? Jesu li bilo šta razmatrali? Mi smo to mogli predati, pokrenuti, ali ta se skupina nikada nije sastajala. Niti jedna sjednica te grupe nije održana po poslovniku”, rekao je Čović.

Nakon toga, osvrnuo se i na izjave iz Delegacije EU i Američke ambasade da prijedlog HDZ-a nije u skladu s pravnim standardima.

“Široko su postavljeni pravni standardi. Sve što smo radili nastojali smo pratiti standarde. Tu je također uvijek bila Venecijanska komisija koja je predlagala rješenja. Naš prijedlog uopće nije maksimalistički. To je minimalizam. Druga krajnost. Ovo je minimum što se može tražiti”, poručio je Čović.

Iako su ranije zvaničnici HDZ-a govorili o mogućnosti blokade ili bojkota izbora u oktobru 2022. godine, Čović je tokom večerašnjeg gostovanja rekao kako je sasvim moguće da će izbori biti održani po zakonu koji je trenutno na snazi.

“Vjerujem da ćemo podržati održavanje izbora, ali to mora odrediti HNS, a ne Dragan Čović. Zašto ne bismo učestvovali na izborima? Kada je riječ o ranije usvojenim zaključcima HNS-a nigdje se ne govori o blokadi ili bojkotu izbora već o drukčijem organiziranju BiH. To znači da ćemo sjesti i vrlo detaljno pripremiti prijedloge o tome kako mislimo drugačije organizirati BiH”, zaključio je Čović.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar