SVE SU OČI UPERENE U TURSKU Hoće li pristati na zahtjeve EU i zaustaviti migrantsku krizu?

SVE SU OČI UPERENE U TURSKU Hoće li pristati na zahtjeve EU i zaustaviti migrantsku krizu?

U Bruxellesu se danas održava izvanredan summit čelnika Europske unije i čelnika Turske posvećen migrantskoj krizi na kojem će sudjelovati i hrvatski  premijer Tihomir Orešković.

Europska unija obećala je 3 milijarde eura Turskoj kako bi osigurala smještaj za migrante te korak po korak obuzdala njihov priljev.

Uoči summita njemačka kancelarka Angela Merkel i nizozemski premijer Mark Rutte susreli su se sinoć s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom u turskoj ambasadi u Bruxellesu. Očekuje se kako će članice Unije tražiti od Turske da primi nazad tisuće migranata koji nemaju uvjete za azil u nadi kako će tako zatvoriti balkansku rutu.

Prošlog tjedna, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je kako mu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao do znanja kako je njegova zemlja spremna uzeti nazad sve migrante uhvaćene u turskim vodama.

Više od 2000 migranata svakodnevno stiže u Grčku iz Turske u nadi da će moći svoj put nastaviti prema sjevernijim dijelovima Europe, no dalje ih ne pušta Makedonija, zemlja koja se nada ući u EU te koja je na svoju granicu postavila žilet-žicu i nadzorne tornjeve. Šatorsko naselje koje je niknulo u grčkom gradu Idomeniju sada je u fokusu migrantske krize.

dnevnik.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar