Svećenik koji se suprotstavio nacistima

Svećenik koji se suprotstavio nacistima

Svećenik koji se suprostavio nacistima August Froehlich, rođen je  26. siječnja 1891. Froehlich je Njemački katolički svećenik koji je javno digao glas protiv nacista te je zbog toga završio u logoru gdje je i umro 1942.

 

Studij teologije započeo je 1912., ali je zbog izbijanja Prvog svjetskog rata zaređen tek 1921. po rukama kard. Adolfa Bertrama. Djelovao je u Berlinu i okolici kao župni vikar te je za vrijeme tadašnje hiperinflacije pomagao obitelji koje su bile u potrebi.

 

Dolaskom nacista na vlast otvoreno im se suprotstavljao. Primjerice, odbijao je koristiti nacistički pozdrav Heil Hitler te je poticao župljane da koriste pozdrav Grüss Gott, stari njemački kršćanski pozdrav, poput Gelobt sei Jesus Christus (kod nas slično Hvaljen Isus).

 

Vlč. Froehlich je postao župnik u mjestu Rathenow pokraj Berlina 1937., gdje je radilo mnogo Poljaka na prisilnom radu u Njemačkoj. Protestirao je zbog uvjeta rada i ophođenju prema tim ljudima te su ga nacisti zbog toga uhitili i poslali u zatvor, odakle je prebačen u logor.

 

Bio je najprije zatočen u Potsdamu, a zatim premješten u Buchenwald. Ukupno je u logorima proveo oko 11 mjeseci, sve dok nije umro zbog loših uvjeta u zloglasnom Dachau pokraj Münchena 1942.

 

Biskupijski proces za njegovo proglašenje blaženim pokrenut je nakon prikupljenih dokaza te je proglašen slugom Božjim.

 

Ž.I., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar