Bez bolje poslovne klime nema investicija, a bez investicija nema ekonomskog oporavka

Bez bolje poslovne klime nema investicija, a bez investicija nema ekonomskog oporavka

Ukoliko ne krenemo ubrzo s ekonomskih reformama ne možemo očekivati bilo kakvo poboljšanje s onim što je rak-rana ovog društva a to je demografski kolaps.

Bez političke, pravne, ekonomske sigurnosti ovoj zemlji ne slijede ništa bolji dani od onoga što je proživljavala posljednjih 25 godina i sve to će nas i dalje držati na samom europskom dnu kada su u pitanju svi segmenti života.

A kako bi uopće mogli razmišljati o izlasku iz tranzicije koja traje predugo i ‘političkog kapitalizma’, stvoriti tržišnu ekonomiju i ohrabriti naše i inozemne poduzetnike da svoj novac ulažu u BiH ključno je stvaranje pozitivne poslovne klime u BiH.

– To je svakako nužno jer se onima koji se žele baviti biznisom mora omogućiti lakše pokretanje biznisa ali i sve druge moguće olakšice jer se jedino tako poduzetnici odlučuju investirati u bilo koju zemlju. Naravno, za bilo kakve investicije vrlo je važna i politička sigurnost u BiH, ali administrativne barijere su također veliki problem. Ljudi idu poslovati tamo gdje im je lakše funkcionirati. Upravo zbog toga moramo još jače raditi na njihov uklanjanju, jasan je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

 

Bez sluha za poduzetnike

 

Iz Udruženja poslodavaca Federacije već godinama vape za poboljšanjem poslovne klime te su shodno tome i uputili  ‘Inicijativu 20+5+6’ za usvajanje inicijativa i zakona.

– Među ovim zakonima je i pet zakona o izmjenama i dopunama zakona koje su Vladi i Parlamentu FBiH dostavljene sredinom 2018., a odnose se na zakone o zdravstvenom osiguranju, o fiskalnim sistemima, o cestovnom prometu, privatizaciji poduzeća, profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavaju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji će biti razmatrani po skraćenom postupku.

Osim toga, Udruženje je pripremilo još 20 tekstova zakona, među kojima su novi tekstovi zakona o financijskom poslovanju, registraciji privrednih društava, stečaju, zaštiti na radu, štrajku, mirnom rješavanju sporova, posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, porezu na dohodak sa analizom, doprinosima sa analizom, računovodstvu i reviziji, federalnim administrativnim taksama i Tarifi federalnih administrativnih taksi te o Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) FBiH.

 

Također su pripremljene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, Zakona o privrednim društvima, Zakona o fiskalnim sistemima, Zakona o porezu na dobit, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o naftnim derivatima, te Zakona o sudskim taksama u postupku pred Vrhovnim sudom FBiH, navode iz Udruženja poslodavaca FBiH. Nažalost, kako kaže Edin Ibrahimpašić, član ovog Udruženja, sve izmjene i dopune zakona koje idu u korist poslodavcima usvajaju se vrlo sporo, a sve ono što se može riješiti pravilnikom na razini ministarstava, a šteti poslodavcima rješava se vrlo brzo.

Iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH više nego jasno godinama upozoravaju kako je potrebno poduzeti čitav niz koraka kako bi se poboljšala poduzetnička klima.

Nužno je izmijeniti niz zakona i procedura kako bi domaćim i inozemnim poduzetnicima poslali jasnu poruku da BiH ide ka tome da im olakša poslovanje te da mogu računati na ekonomsku i pravnu sigurnost. Bez toga ne možemo računati na neki značajniji pomak prema naprijed.

Katastrofalni pokazatelji

A do kuda nas je sve dovela ova situacija najbolje svjedoči iz podataka koje smo dobili iz Agencije za promociju inozemnih ulaganja BiH (FIPA). U svojoj analizi pobrojali su niz katastrofalnih pokazatelja koji samo mogu odvratiti one koji su i mislim da ulažu u ovu zemlju.

Tako se navodi kako je BiH ponovo prema izvješću Svjetske banke o lakoći poslovanja pogoršala svoj položaj u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, i to za jednu poziciju, te se nalazi se na 90. mjestu. BiH je najlošije rangirana država u regiji, a među najlošijim u Europi. BiH a je najlošije rangirana u oblasti pokretanja poslovanja, gdje smo 184. i u odnosu na prethodnu godinu pogoršali smo svoju poziciju (bili smo 183. na svijetu). bIh je također loše plasirana u oblasti dobivanja građevinskih dozvola, gdje zauzima 173. mjesto (bili 167. u svijetu).

 

Za dobivanje građevinskih dozvola potrebno je proći 17 procedura i čekati 180 dana

 

Troškovi su 20,3 postovrijednosti objekta. BiH je značajno poboljšanje postigla u kategoriji dostupnosti električne energije gdje smo na 74.mjestu (u prethodnom izvještaju 130.), a za dobivanje električne energije potrebno je 5 procedura i 69 dana. Već godinama smo loše plasirani i na osnovu plaćanja poreza, a prema posljednjem izvještaju smo na 141. poziciji. Za plaćanje poreza su navedene čak 33 procedure i potrebno je odvojiti 411 sati tijekom godine.

Prema objavljenom Globalnom izvješću konkurentnosti 2019 Svjetskog ekonomskog foruma, Bosna i Hercegovina se nalazi na 92. mjestu od ukupno rangirane 141 države, te je za jednu poziciju lošije pozicionirana u odnosu na prethodni izvještaj. U usporedbi sa državama naše regije i Europe, BiH je i u ovogodišnjem izvještaju najlošije rangirana.

Prema Indeksu ekonomskih sloboda  2019, BiH se nalazi na 83. mjestu od ukupno 180. zemalja svijeta (na 37 mjestu od 44 zemlje u Europi). U odnosu na prošlu godinu, kada je naša zemlja zauzimala 91.mjesto, ostvaren je izvjestan napredak, te se zadržala u grupi ‘ekonomski umjereno slobodnih’ država.

Prema Forbsovomizvješću o najboljim državama za poslovanje iz prosinca 2018, BiH je tek na 98. mjestu, te je najslabije rangirana država regije.

Ukoliko nam svi ovi podaci nisu alarm za uzbunu što onda jeste?

 

Izvor: Dragan Bradvica –  Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar