Švedska preuzela predsjedavanje Vijećem Evropske unije, na lidersku poziciju stupaju nova lica

Švedska preuzela predsjedavanje Vijećem Evropske unije, na lidersku poziciju stupaju nova lica

Švedska s novom godinom preuzima predsjedavanje Vijećem Evropske unije, čime će ova skandinavska zemlja preuzeti ključnu lidersku i posredničku ulogu u Briselu narednih šest mjeseci.

“Švedska preuzima predsjedavanje u vrijeme kada se EU suočava s historijskim izazovima”, rekao je premijer Švedske Ulf Kristersson nedavno.

U svojoj izjavi, Kristersson je naveo rat u Ukrajini, borbu protiv klimatskih promjena i evropsku konkurentnost kao ključna pitanja kojima se treba pozabaviti. Prioriteti Švedske su fokusiranje na “zeleniju, sigurniju i slobodniju Evropu”.

Kristersson i njegov kabinet su još uvijek relativno nepoznata lica na sceni EU.

Konzervativna vlada je na vlasti tek oko dva i po mjeseca, zamijenivši onu na čijem čelu su bile socijaldemokrate i Magdalene Andersson.

Kristersson je prvi šef švedske vlade koji je ikada blisko sarađivao sa desničarskim populističkim švedskim demokratima.

Populisti nisu u vladi, ali kao druga najjača parlamentarna snaga i sa više poslaničkih mjesta od Kristerssonove stranke, Umjereni, i dalje imaju veliku moć u Stockholmu.

Uprkos skepticizmu EU ove stranke koja podržava, švedska ministrica EU Jessika Roswall izjavila je da će njena vlada “dati visoki prioritet radu EU”.

U vanjskoj politici očekuje se da će Švedska dati prioritet rusko-ukrajinskom sukobu. Zemlja će dati prioritet nastavku vojne i ekonomske podrške Ukrajini i vjeruje da treba podržati i proces pridruživanja Ukrajine EU i poduzeti daljnje korake za obnovu zemlje.

Stockholm također želi intenzivirati kontakte sa spomenutim zemljama

Osvrćući se na važnost sigurnosne situacije na Balkanu, navedeno je da su stabilnost i sigurnost na istočnom Mediteranu u strateškom interesu EU.

Švedska također vjeruje da su saradnja i obostrano korisni odnosi sa Turskom važni za strateške interese EU.

Švedska vlada, koja se zalaže za očuvanje čvrstih transatlantskih veza sa SAD, nastojaće da svoju ekonomsku politiku usmjeri u okruženje koje donose protekcionističke ekonomske odluke američke administracije koje mogu negativno utjecati na evropske zemlje.

27 članica EU rotiraju predsjedavajuće svakih šest mjeseci, a Švedska je presto preuzela od Češke.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar