Švedska uvodi obvezni vojni rok

Švedska uvodi obvezni vojni rok

Švedska vlada potvrdila je da od 1. siječnja sljedeće godine ponovno uvodi vojnu obavezu, ukinutu 2010. Glavni razlog – pogoršana sigurnosna situacija u Europi, ponajviše na Baltiku, gdje Rusi sve češće i sve otvorenije pokazuju mišiće.

Švedska nije članica NATO-a, ali sudjeluje u programu Partnerstvo za mir. Švedski mladići i djevojke rođeni 1999. i 2000. ubrzo će primiti knjižicu s informacijama o tome što znači služiti vojsku. U konačnici će biti unovačeno 4000 psihofizički najspremnijih od njih 13 tisuća, koliko će ih biti pozvano na regrutaciju ili će se na nju dobrovoljno prijaviti.

Baltik je s jačanjem Rusije izrastao u neuralgičnu točku Europe. Ne jednom Moskva je slala borbene zrakoplove na samu švedsku granicu, ali i preko nje, a podaci švedskih sigurnosnih agencija govore o djelovanju ruskih špijuna na njihovu teritoriju.

Prošlogodišnje IPSOS-ovo istraživanje pokazuje kako 72 posto Šveđana podupire odluku o ponovnom uvođenju vojnog roka, protivi joj se njih tek 16 posto. Vladajući predvođeni socijaldemokratima ne bi se u izbornoj godini poigravali s takvom stvari da oko toga ne postoji i politički konsenzus svih najjačih stranaka u zemlji.

Prošle godine u švedskoj vojsci nedostajalo je ukupno 1000 aktivnih časnika, vojnika i mornara. Njezinu krvnu sliku mogao bi popraviti ponovno uvedeni 11-mjesečni vojni rok.(hrt.hr)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar