Sveučilište u Mostaru na još jednoj ljestvici

Sveučilište u Mostaru na još jednoj ljestvici

World’s Universities with Real Impact (WURI), svjetska ljestvica sveučilišta objavila je novu rang ljestvicu prema kojoj je Sveučilište u Mostaru zauzelo 32. mjesto u kategoriji „Četvrta industrijska revolucija“.

U ukupnom poretku Sveučilište u Mostaru pozicionirano je između 101-200 mjesta, ”što je povijesni uspjeh Sveučilišta na ranking ljestvicama i potvrda napora koji su uloženi u razvoj i vidljivost Sveučilišta, ne samo u europskom obrazovnom prostoru, nego i svjetskom”, priopćeno je sa SUM-a.

Ljestvica

”Ljestvicu koja ukazuje na stvarni doprinos sveučilišta društvu te ističe kreativne i inovativne pristupe sveučilišnom istraživanju i obrazovanju predvode Harvard University, University of Oxford, University of Cambridge, Massachusetts Institute of Technology, Stanford University, Minerva University, Princeton University, velika svjetska sveučilišta sa stoljetnom tradicijom”, navodi mostarsko Sveučilište i dodaje kako je Sveučilište u Mostaru je jedino sveučilište iz Bosne i Hercegovine na navedenoj ljestvici, a iz regije je tu Sveučilište u Splitu.

Sveučilišta su rangirana u šest kategorija: industrijska primjena, poduzetnički duh, društvena odgovornost, etika i integritet, studentska mobilnost, krizni menadžment i četvrta industrijska revolucija.

WURI ljestvica je svoj drugačiji pristup dokazala uvrstivši i neka manje poznata svjetska sveučilišta kod kojih su prepoznati napori i rezultati usmjereni na inovativno rješavanje društvenih izazova u svojem okruženju. U rasponu 101-200 mjesta su osim SUM-a još Sveučilište u Splitu, University of Basel, University of Antwerp, University of Padua, Georgia Institute of Technology, University of Toronto.

Bez plaćanja

Za razliku od tradicionalnih ljestvica koje se oslanjaju na kvantitativne podatke sveučilišta i statistiku, WURI ljestvice prikupljaju informacije o inovativnim programima na dva različita načina. Prvi je putem podnošenja prijava sa samih sveučilišta u kategorije u koje apliciraju sa svojim programima, a drugi putem prikupljanja podataka metodom Text-Information Analysis (TIA). U ocjenjivanju programa sudjeluju predstavnici sveučilišta koja su sudjelovala u rangiranjima, sveučilišnih liga, medija vezanih uz visoko obrazovanje te članovi WURI evaluacijskog odbora.

WURI je potpuno neprofitan, tako da ne postoje nikakve naknade niti troškovi vezani za ovu prijavu i postupak ocjenjivanja, zaključeno je u priopćenju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar