Nadzornik u logoru kod Konjica uhićen u Americi

Nadzornik u logoru kod Konjica uhićen u Americi

Kemal Mrndžić uhićen je u srijedu, 17. svibnja, u Sjedinjenim Američkim Državama uz optužbe da je lažno tvrdio da je izbjeglica i prevarom stekao državljanstvo, dok postoje sumnje da je služio kao nadzornik stražara u logoru “Čelebići” kod Konjica, priopćeno je iz Ureda državnog tužitelja Massachusetts.

Do putovnice prevarom

Mrndžić se suočava sa optužbama Ureda državnog tužitelja da je, lažirajući i prikrivajući činjenice od vlasti SAD-a, postao izbjeglica u ovoj zemlji, a kasnije i državljanin. Na teret mu se stavlja i korištenje prevarom stečenog američke putovnice, kao i posjedovanje i korištenje na prevaru stečenog uvjerenja o naturalizaciji i kartice socijalnog osiguranja. “Mrndžić je služio kao nadzornik stražara u zloglasnom zarobljeničkom logoru u BiH.

Međunarodni krivični sud Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdio je da su stražari logora ‘Čelebići’ počinili brojna ubojstva, silovanja, te da su se bavili torturom i drugim oblicima progona srpskih zatvorenika u logoru”, navodi se u optužbi. Tužitelji su dodali i da je MKSJ osudio trojicu njegovih kolega stražara, nakon suđenja u Haagu tijekom kojeg su preživjeli svjedočili o mučnim uvjetima u logoru. Prema optužbama američkih vlasti, brojni preživjeli su tada identificirali Mrndžića kao osobu umiješanu u premlaćivanje i druga zlostavljanja koja su tamo počinjena.

Izmišljena priča

Američki tužitelji, pozivajući se na dokumente Haaškog tribunala, navode u priopćenju kako su istražitelji MKSJ-a razgovarali s Mrndžićem u Sarajevu i navodno ga optužili da je umiješan u zlostavljanja u ‘Čelebićima’. “Mrndžić je potom smislio plan za bijeg iz zemlje tako što je prešao granicu Hrvatske i navodno se prijavio kao izbjeglica u SAD-u, koristeći izmišljenu priču”, navodi se u priopćenju.

Pojašnjeno je i da je optuženi u svom zahtjevu za izbjeglištvo i tijekom intervjua lažno tvrdio da je pobjegao iz svog doma nakon što su ga srpske snage zarobile, ispitivale i zlostavljale, te da se nije mogao vratiti kući iz straha od budućeg progona. Primljen je u SAD kao izbjeglica 1999., a deset godina kasnije postao je naturalizirani američki državljanin. Iz Ureda državnog tužitelja priopćeno je kako je za ovakve optužbe, ukoliko budu dokazane, predviđena kazna do deset godina zatvora, nakon čega slijede tri godine puštanja na slobodu pod nadzorom i novčana kazna od 250.000 dolara.

Logor Čelebići

Iz Ureda su pozvali sve preživjele iz logora “Čelebići” i članove obitelji logoraša koji imaju informacije o ovom logoru ili imaju pitanja u vezi s ovim predmetom da kontaktiraju američke tužitelje. Pred Sudom BiH u tijeku je suđenje za zločine počinjene u Konjicu, u kojem se Esadu Ramiću, Omeru Boriću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću, Hamedu Lukomirku, Safaudinu Ćosiću, Muhamedu Cakiću, Ismetu Hebiboviću, Enesu Jahiću i Željku Šimunoviću stavlja na teret da su, u okviru širokog i sustavnog napada na srpsko civilno stanovništvo na području Konjica, od svibnja 1992. do svibnja 1993. počinili progon – ubojstvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, oni su bili na zapovjednim funkcijama i pripadnici Općinskog štaba Teritorijalne obrane u Konjicu, Diverzantsko-izviđačkog odreda “Akrepi”, policije i stražari u logoru “Čelebići”. Za zločine počinjene u logoru “Čelebići”, Tribunal u Haagu osudio je Esada Landžu, jednog od čuvara u logoru, na 15 godina zatvora, zamjenika upravnika a kasnije i upravnika logora Hazima Delića na 18 godina zatvora, te upravnika logora Zdravka Mucića na devet godina zatvora. Za zločine u logoru “Čelebići” pred Sudom BiH na 15 godina zatvora prvostupanjski je osuđen Eso Macić, kojem je kazna kasnije smanjena na 13 godina.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar