Svi nezaposleni u Federaciji dobivaju po stoju, ide subvencioniranje troškova struje, paketi pomoći…

Svi nezaposleni u Federaciji dobivaju po stoju, ide subvencioniranje troškova struje, paketi pomoći…

Vlada Federacije na sjednici u Mostaru dopunila je svoju raniju uredbu o pomoći stanovništvu pogođenom poskupljenjima uslijed globalne inflacije. Ovom dopunom iz Federalnog proračuna omogućena je isplata jednokratne novčane pomoći od po 100 maraka i za nezaposlene osobe u FBiH, kao što je već ranije učinjeno i za više od 530 tisuća žitelja. 

Podsjećanja radi, u kolovozu su ove isplate izvršene za umirovljenike, branitelje, osobe sa invaliditetom, civilne žrtve rata, socijalne kategorije koje primaju novčanu i drugu pomoć, a za što su iz proračuna FBiH izdvojena sredstva.

Na sjednici Vlade danas je precizirano da će pravo na jednokratnu novčanu naknadu pripasti i osobama koje su imale status nezaposlenih na zavodima za zapošljavanje u FBiH na dan 31. kolovoz ove godine. Novac će biti doznačen županijskim službama za zapošljavanje, nakon što one dostave zahtjev za isplatu, uz konačni spisak korisnika.

Pomoć za skoro milijun ljudi

Odlukom Vladinom dopunom Uredbe županijske službe za zapošljavanje zadužene su da najkasnije do 30. studenog ove godine uplate po 100 maraka na račune nezaposlenih, ukoliko u evidenciji posjeduju valjan podatak o njihovom transakcijskom računu.
Ukoliko ne posjeduju, osoba koja ostvaruje pravo na naknadu dužna je najkasnije do 30. listopada dostaviti nadležnoj županijskoj službi za zapošljavanje valjan podatak o svom računu.
Kako je za Fenu potvrdio premijer FBiH Fadil Novalić, rast javnih prihoda u prvih šest mjeseci ove godine omogućio je Vladi FBiH da dodatno intervenira i prema nezaposlenima.

  • Posljednjih godina pokazali smo sposobnost da se prilagodimo svim izvanrednim okolnostima i situacijama. Svjesni učinka i neželjenih posljedica inflacije koja je zahvatila cijeli svijet, donijeli smo programe pomoći našim građanima najviše pogođenim poskupljenjima. Cijelo vrijeme pratimo situaciju u našoj zemlji i čujemo poruke žitelja. Ovom odlukom o isplati jednokratne novčane pomoći za oko 270 tisuća nezaposlenih, broj žitelja koji su obuhvaćeni mjerama podrške Vlade FBiH je skoro milijun, izjavio je Novalić.
    Podsjetio je da je već u primjeni i Vladina odluka koja se odnosi na petomjesečno subvencioniranje troškova električne energije sa, također, 100 maraka za 70 tisuća žitelja. Prošlog tjedna počela je i podjela paketa osnovnih životnih namirnica iz federalnih robnih rezervi za oko 17 tisuća obitelji u FBiH.
Prihvaćeni grantovi

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, donijela i dvije odluke kojima je FBiH prihvatila grantove namijenjene za financiranje dvije dionice na Koridoru Vc u FBiH, u ukupnom iznosu od 45.254.000 maraka.

Tako je prihvaćen grant Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 36.074.000 eura za financiranje poddionice Poprikuše – Nemila, a sredstva su iz investicijskog granta iz Programa Europski zajednički fond za zapadni Balkan. Sredstva će biti korištena za financiranje izgradnje dionice autoceste od približno 5,1 km prema međunarodnim standardima između Poprikuše i Nemile.

Drugi grant od 9.180.000 eura namijenjen je za poddionicu Tunel Ivan, po Ugovoru o grantu zaključenom između BiH i EBRD-a, a odnosi na investicijski grant iz Programa Europski zajednički fond za zapadni Balkan.

Federalna vlada prihvatila je i grant Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) od 2.500.000 eura, a na osnovu ugovora BiH s EBRD-om. Ta sredstva namijenjena su za izgradnju regionalne sanitarnog deponija i reciklažnog dvorišta. Implementacija projekta podrazumijeva planiranje i uređenje zemljišta, izgradnju prostora za transport i rukovanje, te pretovarnu stanicu u Kladnju.

Također, odnose se i na izgradnju deponija, nabavku opreme, te vodovodne, mehaničke, drenažne i instalacije za snabdijevanje električnom energijom, kao i na izgradnju zgrade, arhitektonski projekt – dizajn, izgradnju platoa za reciklažno dvorište, strukturu (pokrov) i relevantne električne instalacije i opremu za plato reciklažnog dvorišta.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar