Za razvoj novih biznisa u Prozor-Rami osigurano 50.000,00 KM

Za razvoj novih biznisa u Prozor-Rami osigurano 50.000,00 KM

Na uvodnoj konferenciji projekta “LiNK-ujmo se radi podrške novim biznisima – LiNK4StartUps“, predstavljeni su ciljevi i plan rada na unaprjeđenju uvjeta za razvoj novih biznisa, s posebnim fokusom na ranjive kategorije na tržištu rada.

Riječ je o projektu čiji je cilj podržati i poboljšati održivost i razvoj start-up biznisa na tržištu rada koje vode ranjive kategorije, kao što su žene, mladi do 35 godina, osobe s posebnim potrebama i pripadnici nacionalnih manjina.

Objavljen je i javni poziv za podršku ranjivim kategorijama pri pokretanju vlastitih biznisa na području Mostara, Konjica i Prozor-Rame. Kandidati će svoje biznis planove predstaviti pred stručnim povjerenstvom koje će odabrati 20 najboljih, a za ovaj vid podrške je osigurano ukupno 200.000 KM, od čega 100 tisuća za Mostar i po 50 tisuća za Prozor-Ramu i Konjic.

Zadržati mlade na ovim prostorima

Predsjednik udruženja „LiNK“ Mostar Tomislav Majić napominje da će u okviru projekta zainteresirani imati priliku proći obuku modela Međunarodne organizacije rada (ILO), tijekom koje će se upoznati s razvojem poslovnih ideja i vođenjem vlastitog biznisa.

“U suradnji s tri navedene jedinice lokalne samouprave već smo usuglasili da će oni i iz svojih lokalnih programa za polaznike osigurati ostale planirane usluge, tako da to bude jedan kompletan paket koji će se ponuditi mladima kako bi im se olakšalo mogućnost pokretanja vlastitog biznisa. Ako im to i ne uspije, nije to neuspjeh, neuspjeh je ne pokušati”, poručio je Majić.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić podsjetio je da su gradske vlasti i ranije pružale podršku mladim poduzetnicima u tom gradu te mladima općenito, a s ciljem zaustavljanja iseljavanja.

Tako su mladima u Konjicu na raspolaganju kreditne linije za mlade gospodarstvenike s kamatnom stopom od nula posto za kratkoročne kredite, te dugoročni krediti s kamatom od jedan posto, zatim kreditne linije za kupovinu stanove s nula posto kamata, i kreditne linije za poljoprivrednike s nula posto kamata.

“Za sve one koji su željeli ostvariti svoje ideje imali smo programe i pozive. Nedavno smo dodijelili 12 manjih programa mladim ljudima za start-up modele, a nudili smo i gradske prostore onima kojima je prostor bio potreban za razvoj poslovnih ideja. Ranije smo stipendirali studente, a sad smo odlučili financirati i one koji žele završiti zanat kako bi po završetku školovanja imali stalno zaposlenje”, naveo je Ćatić.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina drži da je projekt “LiNK-ujmo se radi podrške novim biznisima – LiNK4StartUps“ dobra prilika za sve koji žele pokrenuti bilo kakvu vrstu biznisa.

Nastojati povećati sredstva

“Grad Mostar podržava ovakav način pomoći mladima kako bi ostali na ovim prostorima jer znamo što je pandemija učinila ljudima koji se bave biznisom, a osobito mladima koji imaju ideje. Grad Mostar sufinancira program s 15 tisuća KM, a u sljedećem proračunu ćemo nastojati povećati ta sredstva kako bismo podržali još više tih ideja”, najavila je Komadina.

Direktor Agencije za lokalni razvoj općine Prozor-Rama Danijel Burečić istaknuo je značaj ovog projekta za općinu Prozor-Rama.

“U posljednje vrijeme se puno ulagalo za pomoć mladima kroz različite projekte, poput stambenog zbrinjavanja, kroz stipendiranje studenata i mnoge druge pogodnosti. Zadovoljstvo nam je sudjelovati u ovom projektu jer glavni nam je cilj pokrenuti što više start-upova i da ovu obuku prođe veći broj mladih”, kazao je Burečić.

U projektu sudjeluju i Služba za zapošljavanje (HNŽ-a, Ekonomski fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“, tvrtke „RadIN“ iz Mostara i „Eurosjaj“ iz Konjica.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing