U svim crkvama u BiH počelo služenje Božićne liturgije

U svim crkvama u BiH počelo služenje Božićne liturgije

Pravoslavni vjernici u BiH i svijetu nakon 40 dana posta i badnje večeri danas slave najradosniji hrišćanski praznik Božić, dan rođenja Isusa Hrista, a u svim crkvama širom BiH počelo je služenje Božićne liturgije.

Sinoć je na ulicama Sarajeva bila praznična atmosfera, a paljenje badnjaka je propraćeno molitvama i veseljem.

Prema predanju, badnjak simbolizira drvo koje su pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Rođenje je inače najradosniji trenutak za porodicu, stoga je badnje veče porodični praznik, kao i Božić.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom je pravoslavnim vjernicima poručio u božićnoj čestitki da je Isus Hrist, Spasitelj i Iskupitelj svijeta svojim rođenjem, životom i naukom pokazao da se ovaj svijet uvijek i neprestano mora mijenjati, obnavljati ljubavlju i dobrotom, istinom i pravdom Božijom, da bi bio po mjeri Boga i čovjeka istovremeno.

Istakao je da je praznik rođenja Isusa Hrista vrijeme u kojem se treba prisjetiti da je ovaj svijet kosmos, objekt trajne božanske ljubavi, da ga je Bog povjerio ljudima na korištenje, čuvanje, te da čovjek ima odgovornost prema sveukupnoj tvorevini Božijoj.

Mitropolit Hrizostom je podsjetio da osim prazničnih veselja, Bog očekuje da se ljubav prema Bogu podijeli sa bližnjima, ali ne u kontekstu samo uže ili šire porodice i rodbine, već svih ljudi koji sa nama žive u našim selima, naseljima, gradovima, državi i svijetu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar