Svim majkama čestitamo Majčin dan!

Svim majkama čestitamo Majčin dan!

Kaže se da je od svih ljubavi na zemlji ona majčina najvjernija slika Božje ljubavi. Majka je besmrtna ljubav, ljubav koja nema usporedbe, ona kojoj donosiš svoje nevolje i kojoj je uvijek stalo. Majke su sve to i još mnogo toga. Volim te i sretan ti Majčin dan.

Druga je nedjelja u svibnju već tradicionalno posvećena majkama. Majčin dan kroz povijest se u različitim se oblicima obilježavao u mnogim zemljama diljem svijeta, ali je status blagdana prvi puta dobio u Sjedinjenim Američkim državama. Danas se slavi u više od pedeset zemalja u svijetu.  Kaže se da je od svih ljubavi na zemlji ona majčina najvjernija slika Božje ljubavi.

Odakle spomendan majkama?

O povijesti obilježavanju Majčinog dana piše Juraj Kolarić u svojoj knjizi „Majčin dan u povijesti i tradiciji hrvatskog naroda“. Anna Jarvis početkom 20. stoljeća, prva je uspjela inaugurirati Spomendan svih majki u Graftonu, malom gradu u Zapadnoj Virginiji. Taj je dan trebao ljude podsjetiti na njezinu majku Ann Reeves Jarvis koja se, zajedno za svojom djecom, borila za emancipaciju žena, a umrla je drugu nedjelju u svibnju. Američki je kongres 1914.  „Majčin dan“ proglasio državnim blagdanom, kao „javni izričaj ljubavi i poštovanja prema majkama SAD-a“. (Kolarić, 2012:33)

Proslavu je za vrijeme Drugog svjetskog rata u Europu prenijela organizacija „Armija spasa“ preko svojih vojnika razasutih po europskim bojišnicama. Mnoge su zemlje i prije toga na sličan način odavale neku počast majkama.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar