SVIMA PO TRI: Dogovorili se, ali nisu još potpisali! Čović se nada da će telefoni raditi…A gdje je obećanje da nema vlasti bez izmjena Izbornog zakona?

SVIMA PO TRI: Dogovorili se, ali nisu još potpisali! Čović se nada da će telefoni raditi…A gdje je obećanje da nema vlasti bez izmjena Izbornog zakona?

Sjeća li se još netko obećanja Dragana Čovića, čelnika HDZ-a BiH i HNS-a da nema uspostave vlasti bez izmjena Izbornog zakona BiH?

Lideri SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović danas su uspjeli napraviti značajan korak u formiranju državne vlasti.U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH o formiranju vlasti na nivou državnih institucija. Delegacije su danas predvodili lideri stranaka Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, a domaćin sastanka bio je Dodik.

HDZ je dobio tri ministarstva i to ministarstvo financija, ministarstvo pravde i ministarstvo civilnih poslova.

SDA je dobila ministarstvo vanjskih poslova, ministarstvo sigurnosti i ministarstvo obrane.

SNSD je dobio ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i ministarstvo prometa kao i predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Kako je kazao Bakir Izetbegović, ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice trebao biti kadar iz Republike Srpske iz reda ostalih.

Izetbegović je rekao da je sastanak bio bolji od onoga što se očekivalo te da su pribiliženi stavovi što se tiče resora.

“Sada je stvar u aktivaciji MAP-a. Sve ostalo je dogovoreno”, rekao je Izetbegović još jednom ističući važnost poštivanja zakona i Ustava BiH.

“Ja ću reći da smo dali maksimum s naše strane i da je kompromis napravljen. Nadam se da ćemo uskoro imati mandatara. Gospodin Tegeltija je bio s nama i želja je bila da na današnjoj sjednici bude imenovan za mandatara, ali nismo završili u zadnjih pet-šest minuta. To nije problem, telefonska sjednica se organizira brzo. Barem oko resora mislim da nemamo šta više pričati. Bilo je razgovora o svim temama i tu se sad traže načini. Mislim da je trebalo malo kompromisa da svi budemo pobjednici. Znači ovako, HDZ je djelimično zadovoljan. Dobili smo financije, civilne poslove, pravdu, to je nešto što može biti na tragu onoga što smo htjeli. Ne mogu vam reći u ime drugih. Nije bilo problem, problem je zašto smo čekali šest mjeseci za ono što smo mogli imati u prosincu”, kazao je Dragan Čović, lider HDZ-a.

“Bili smo u fazi da parafiramo jedan dogovor, na kraju smo se razišli i nadam se da će danas telefoni raditi i da će svako staviti potpis na dokument koji smo izbalansirali”, kazao je lider HDZ-a Dragan Čović.

 

/Izvor: Dnevni list/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar