Svjedok: Tek poslije počele su kružiti priče da je bilo stradalih civila

Svjedok: Tek poslije počele su kružiti priče da je bilo stradalih civila

Danas je u Sarajevu nastavljen Glavni pretres u suđenju za ratni zločin počinjen na Uzdolu 14.rujna 1993. godine protiv optuženog Envera Buze, komandanta Samostalnog prozorskog bataljona.

Svjedok Tužiteljstva Sulejman Memić, bivši pripadnik Samostalnog prozorskog bataljona Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), izjavio je kako su nekoliko dana prije akcije na Uzdol bili okupljeni na lokaciji Dobro Polje. Dodao je i da su noć pred akciju bili postrojeni i upozoreni da moraju humano ratovati i ne smiju napadati civile. Memić tvrdi da je prilikom ove akcije poginulo nekoliko pripadnika ABiH.

“Tek poslije dan-dva, počele su kružiti priče da je dolje bilo i stradalih civila”, kazao je Memić, dodavši da mu je žao što su ti civili ubijeni, ali da nema saznanja tko ih je ubio.

Memić je naglasio da su iz Dobrog Polja otišli na lokalitet Lanište, ali da ne može sa sigurnošću reći da li je tu vidio komandanta Envera Buzu ili je čuo njegov glas, dodavši da je “bio siguran da je čovjek tu”.

Govoreći o akciji, svjedok je naveo da je kao bolničar bio smješten oko 100 metara prije škole u Uzdolu, te da nije vidio da netko puca na njega i njegove suborce, niti je vidio vojnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kao ni civile.

Za Buzu je svjedok rekao da je kao komandant bio ozbiljan, odlučan, te da je nastojao po svaku cijenu da ih dovede u red.

Drugi svjedok Tužiteljstva Ramiz Hujdur, također bivši pripadnik Samostalnog prozorskog bataljona, kazao je kako je sudjelovao u akciji na Uzdol te da je na lokaciji Lanište prije akcije vidio komandanta Buzu.

Tijekom akcije, Hujdur je, kako tvrdi, sa svojom grupom suboraca bio u zaseoku Križ, gdje nije vidio civile i vojnike. Istakao je da se čulo pucanje te da on lično nije vidio da je neko iz kuća pucao na njega.

Tek je kasnije čuo da su neki pripadnici Prozorskog bataljona poginuli, kao i da je bilo ubijenih civila tijekom akcije.

Na ovom ročištu još jedan svjedok Tužiteljstva je dao svoj iskaz, ali se, prema odluci Vijeća, njegovo ime i prezime, kao i sadržaj svjedočenja, ne mogu objavljivati u javnosti.

Nastavak suđenja je 8. svibnja 2018. godine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar