Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja 2022.

Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja 2022.

Dok obilježavamo Svjetski dan slobode medija, hrabri novinari, snimateljska ekipa, izvjestitelji, fotografi i blogeri riskiraju svoje živote kako bi nas informirali o ruskoj ničim izazvanoj i neopravdanoj vojnoj agresiji na Ukrajinu.

Ruske snage pritvaraju, otimaju i napadaju novinare i aktere civilnog društva kako bi se spriječilo da svijet čuje istinu. Odlučno pozivamo Rusku Federaciju da odmah zaustavi takve napade i prakse. Prema platformi Vijeća Europe za zaštitu novinarstva i sigurnost novinara već je ubijeno deset ukrajinskih i međunarodnih medijskih djelatnika, a mnogi su ranjeni.

Sigurnost novinara prioritet je EU-a. EU pruža hitnu potporu medijskim kućama i novinarima koji prate rat u Ukrajini, uključujući psihološku potporu, kacige i drugu zaštitnu opremu, kao i sredstva za pokrivanje njihovih plaća.

Izvješćivanjem s prve linije i razotkrivanjem teških kršenja ljudskih prava i kršenja međunarodnog humanitarnog prava koja su počinile ruske oružane snage, novinari znatno doprinose suzbijanju dezinformacija i manipulacije informacijama u vezi s invazijom. Oni imaju ključnu ulogu u osiguravanju da ti zločini ne ostanu nekažnjeni. Njihovi počinitelji odgovarat će za svoje postupke.

Unatoč opasnosti od dugotrajnih zatvorskih kazni i produljenih uhićenja, hrabri neovisni mediji i pojedinačni novinari u Rusiji i Bjelarusu nastoje javnost informirati o ratu koji rusko vodstvo vodi protiv Ukrajine i o zločinima počinjenima protiv ukrajinskog naroda.

Poput njih, mnogi neovisni i predani novinari i medijski djelatnici diljem svijeta i dalje otkrivaju nepravdu u svojim zemljama i doprinose izgradnji bolje budućnosti. Mnogi od njih to čine unatoč svakodnevnom uznemiravanju, nasilju i zastrašivanju, na internetu i izvan njega.

Europska unija stoji uz njih. Slobodni mediji omogućuju demokratskije, snažnije i uključivije društvo te su ključni za zaštitu i promicanje ljudskih prava. Nastavit ćemo se boriti za slobodu medija i nećemo ustuknuti.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing