Svjetski dan zdravlja – koliko je sigurna vaša hrana

Svjetski dan zdravlja – koliko je sigurna vaša hrana

Sigurnost hrane tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, kojim Svjetska zdravstvena organizacija želi podići svijest o tom globalnom javnozdravstvenom pitanju svih sudionika u prehrambenom lancu od uzgajivača, prerađivača i prodavača, do potrošača i državnih institucija u sustavu sigurnosti hrane.

Pod sloganom Sigurnost hrane od proizvođača do potrošača diljem svijeta istaknut će se važnost pristupa dovoljnim količinama zdravstveno sigurne i kvalitetne hrane, koja je osnova za održanje života i očuvanje dobrog zdravlja.

Središnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja u Hrvatskoj počet će Zdravim doručkom u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a nastavit će se skupom u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar na kojem će sudjelovati predstavnici institucija koje se bave sigurnošću hrane.

Na skupu će govoriti i ministar zdravlja Siniša Varga, koji će prethodno na Cvjetnom trgu obići štand Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, gdje će građani od 10 do 13 sati moći izmjeriti šećer u krvi, krvni tlak, tjelesnu masu i visinu te dobiti savjete o zdravim stilovima života.

Hrvatska agencija za hranu, kao ustanova koja se bavi procjenom rizika u području sigurnosti hrane i hrane za životinje, objavila je u povodu Svjetskog dana zdravlja brošuru Sigurnost hrane u mom domu, s pet ključnih savjeta građanima kako pravilno rukovati hranom i smanjiti rizike za svoje zdravlje.

Zbog sprečavanja prijenosa mikroorganizama, koji su uzročnici raznih bolesti, a mogu se naći u tlu, vodi, životinjama i ljudima, vrlo je važno održavati čistoću ruku, hrane i pribora s kojim se rukuje pri obradi namirnica.

Kuhanu hranu treba odvojiti od sirove jer sirova hrana, osobito meso, piletina i plodovi mora, može sadržavati mikroorganizme koji se za vrijeme termičke obrade mogu prenijeti na drugu hranu.

Hranu treba dobro termički obraditi, posebno mljeveno meso, perad i pečenje, a pokazalo se da obrada već pri 70 stupnjeva Celzijevih pridonosi njezinoj sigurnosti.

S obzirom da se mikroorganizmi mogu razmnožavati vrlo brzo, skuhanu ili pečenu hranu ne treba ostavljati duže od dva sata izvan hladnjaka, a preporučuje se i smrznutu hranu ne odmrzavati na sobnoj temperaturi.

Iz Hrvatske agencija za hranu preporučuju uporabu sigurne vode, jer voda i led mogu biti zagađeni opasnim mikroorganizmima i kemikalija, kao i odabir svježih i zdravih namirnica jer se toksične kemikalije mogu razviti u oštećenim i pljesnjivim namirnicama.

Sve je teže utvrditi ishodišta bolesti povezanih s namirnicama iz različitih zemalja, navodi Svjetska zdravstvena organizacija i poziva na koordiniranu prekograničnu suradnju radi sigurne opskrbe krajnjeg potrošača.

Onečišćenom hranom i vodom u organizam ulaze štetne bakterije, virusi, paraziti ili štetni kemijski spojevi, uzrokujući razne bolesti, obično infektivne ili toksične po svojoj prirodi.

Patogeni mikroorganizmi u hrani mogu uzrokovati više od 200 različitih bolesti, među kojima su teški oblici dijareje ili po život opasne infekcije poput meningitisa.

Zbog konzumiranja onečišćene hrane, procjenjuje se da je u svijetu 2010. godine umrlo 351.000 ljudi, a oboljelih je bilo 582 milijuna, pri čemu su više od 40 posto oboljelih bila djeca mlađa od pet godina. Najviše smrtnih slučajeva izazvalo je trovanje salmonelom, a najviše su bile pogođene afričke zemlje i jugoistočna Azija.
vijesti.hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar