Svjetski je dan planeta Zemlje uz slogan “Planet protiv plastike”

Svjetski je dan planeta Zemlje uz slogan “Planet protiv plastike”

Svjetski dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih udruženja usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedinjenih naroda 22. aprila proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje obilježava se svakog 22. travnja u više od 150 zemalja širom svijeta. Ove godine naglasak je stavljen na ‘’Planet protiv plastike’’. Cilj je ukazati na ozbiljan problem zagađenja okoliša plastikom.

Uz ostale teme, najviše pažnje se ove godine poklanja ideji o postepenom ukidanju plastike za dobrobit zdravlja ljudi, s ciljem smanjenja proizvodnje plastike za 60% do 2040. godine. Odabrana tema ističe potrebu širenja svijesti o štetnosti plastike, zdravstvenog rizika koji plastika nosi, potrebu za izbacivanjem iz upotrebe sve plastike za jednokratnu uporabu.

Širom svijeta proizvede se svake godine oko 380 milijuna tona umjetnog materijala. Ako se potrošnja plastike ne reducira, nerijetko završava u prirodi i morima. Tijekom vremena razgrađuje se do razine mikroplastike, štetne i za čovjeka i za okoliš.

Neophodna je globalna suradnja kako bi se ostvarile značajne promjene u smanjenju plastičnog zagađenja i zaštiti našeg okruženja.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar