Teroristički napad u Egiptu: Poginule desetine

Teroristički napad u Egiptu: Poginule desetine

Teroristička skupina tzv. Islamska država (ISIL) preuzela je odgovornost za napade u Egiptu, prenosi Russia Today. Produžnica te grupe je istakla da je odgovorna za napade u Aleksandriji i Tanti. Napad je djelo bombaša samoubojice u Aleksandriji u blizini koptske crkve, prenosi Sputnik. Također, u nedjelju, eksplozija je pogodila crkvu u Tanti sjeverno od Kaira, gdje je ubijeno najmanje 25 osoba dok ih je 60 ranjeno.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovina Igor Crnadak uputio je telegram sućuti ministru vanjskih poslova Arapske Republike Egipat Samehu Hasanu Šukriju povodom bombaških napada na vjernike u gradovima Tanta i Aleksandrija na sjeveru Egipta, u kojima je živote izgubilo više od 35 ljudi, dok ih je više od stotinu teže povrijeđeno.

– Sa dubokom žalošću i zaprepaštenjem primio sam vijesti o bombaškim napadima na vjernike u gradovima Tanta i Aleksandrija, u kojima je živote izgubilo više od 35 ljudi, a više od stotinu teže povrijeđeno.

Uime Ministarstva vanjskih poslova BiH i u svoje osobne ime, izražavam najdublje saučešće Vama, porodicama nastradalih i cijelom narodu Arapske Republike Egipat.

Najiskrenije saosjećamo u bolu porodica i prijatelja nastradalih u ovom bezumnom činu. Naše misli i molitve su sa njima u ovom teškom trenutku – navodi se u telegramu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH najoštrije je osudilo ovaj teroristički čin, kao i svaki drugi akt nasilja koji za posljedicu ima stradanja i patnje nedužnih, navedeno je iz tog ministarstva.

Ističe se da BiH ostaje privržena borbi protiv svih oblika terorizma i nastojanjima da se udruženim naporima cijele međunarodne zajednice sačuvaju civilizacijske tekovine čovječanstva.

Izvor: Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar