U Federaciji dopušten sukob interesa!

U Federaciji dopušten sukob interesa!

Država i Republika Srpska imaju povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa, a Federacija nema i pitanje je kada će imati iako ima zakon koji tu oblast regulira!

Parlament FBiH obavezan je da formira takvo povjerenstvo koje bi provodilo federalni Zakon o  sukobu interesa u organima vlasti, ali to nikada nije urađeno.

Osobni interesi

Baš zbog toga, ispada da je u Federaciji svjesno dopušten sukob interesa i da se namjerno zakonski propisi ne provode. Što se, zapravo, događa?

Prema zakonskim odredbama, sukob interesa postoji kada „izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici imaju privatni interes koji utječe ili može utjecati na zakonitost, otvorenost, objektivnost i nepristranost u obnašanju javne funkcije“. To isto se odnosi i na njihove bliske srodnike u koje, prema zakonu spadaju bračni ili izvanbračni partner, dijete, otca, majka, usvojitelj ili usvojenik.

Svaki  od federalnih parlamentaraca ako se priča na ovu temu, odmah će kazati da je neophodno utvrđivati sukob interesa, sankcionirati svakog tko se u njemu nađe i da  povjerenstvo bez kojeg se zakon ne može provoditi, treba hitno formirati. I tu se sve završava pa je očigledno da parlamentarcima to ne odgovara.

Istini za volju, državna komisija za utvrđivanje sukoba interesa nije se u dosadašnjem radu proslavila – riješila je tek dva, tri slučaja. To je bilo za očekivati od trenutka kada je promijenjen Zakon o sukobu interesa u institucijama  vlasti BiH.

Razlog – nadležnost je oduzeta Središnjem izbornom povjerenstvu i Parlament BiH formirao je svoje povjerenstvo u kojem je većina parlamentaraca. Slijedom ukupnih odnosa u državi, političari političarima neće zavirivati u džepove niti će jedni druge kažnjavati. Ista situacija je i u Republici Srpskoj čija komisija za sukob interesa uglavnom postoji samo na papiru.

Ima inicijativa da se promijeni državni zakon, ali one se u Parlamentu BiH odbijaju kao od zidove , a u Parlamentu Federacije sada ima zagovaranja da se utvrđivanje sukoba interesa u tom entitetu ostavi u nadležnosti državne parlamentarne komisije.

Kupovina vremena

Iz ovoga nije teško razaznati da se radi o vještoj igri i kupovini vremena makar u aktualnom sazivu Parlamenta Federacije kako nitko od parlamentaraca, ministara, savjetnika, direktora javnih poduzeća, dužnosnika federalnih uprava, direkcija… ne bi bio zakačen. Među svima njima tu postoji apsolutni konsenzus.

Da se radi o igri i namjernom izbjegavanju provođenja zakonskih propisa, potvrđuje i to što se u Parlamentu FBiH svjesno gradi dvojba kako formirati povjerenstvo, precizno koga izabrati za članove. Naime, vještački se otvara pitanje mogu li parlamentarci odlučivati o sukobu interesa parlamentaraca uz suglasnost da mogu odlučivati o ministrima, njihovim savjetnicima, direktorima javnih poduzeća i drugima koji su na funkcijama.

Jasno je da se radi o političkoj igranci kojom treba zaštititi sebe i uopće političku elitu jer bi se svega i svačega otkrilo o tome kako svoje osobne interese zadovoljavaju parlamentarci, članovi Vlade Federacije, direktori javnih poduzeća i njihovi timovi, dužnosnici federalnih i županijskih institucija…

Ostalom, da je vlastima stalo do čestitog i transparentnog rada, povukli bi jednostavan i najlakši potez – primijenili bi iskustva Hrvatske i Srbije. U tim zemljama članovi povjerenstava za utvrđivanje sukoba interesa nisu pripadnici političke elite – parlamentarci, ministri, savjetnici, direktori – nego stručni ljudi neovisni od politike.

Piše: M. Osmović

Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar