Teroristički napad u Londonu: četiri osobe ubijene, a 40 ozlijeđeno

Teroristički napad u Londonu: četiri osobe ubijene, a 40 ozlijeđeno

Četiri osobe su ubijene, uključujući policajca i napadača koji je izveo teroristički napad pred britanskim parlamentom. Četrdesetak osoba je ozlijeđeno kada se bradati muškarac u crnom u srijedu poslijepodne zaletio automobilom u mnoštvo na Westminsterskom mostu, preko puta Big Bena, a zatim nožem ubio policajca pokušavajući ući u parlament, prenosi hrt.hr.

Prema podacima iz hrvatskog veleposlanstva u Londonu, među stradalima nema hrvatskih državljana. Među ozlijeđenima su troje francuskih učenika koji su bili na školskom izletu, dvoje Rumunja, petero Južnokorejaca i Portugalac, objavile su novinske agencije i vlade zemalja kojih su državljani stradali u napadu.

Ubijen je policajac koji je štitio parlament i muškarac za kojeg vjerujemo da je bio napadač, a ubio ga je drugi policajac, rekao je Mark Rowley iz protuterorističke policije. Policija vjeruje da se samo jedan muškarac zaletio vozilom među pješake na Westminsterskom mostu, a potom nožem napao policajaca koji je stajao kod ulaza u parlament.

Rowley je dodao da su među ozlijeđenima i trojica policajaca.

Televizija Sky prenijela je izjave očevidaca, među kojima je bio i sportski izvjestitelj Alan Parry koji je vidio vozača kao bježi nakon što se zaletio vozilom. Jedna je žena vidjela muškarca srednjih godina naoružana dugim nožem kako trči prema ulazu u parlament.

Premijerka Theresa May koja je rekla da je napad djelo izopačenog uma, istaknula je nakon krizne sjednice vlade da nas sile zla neće podijeliti.

Scotland Yard je početkom ožujka izvijestio da su britanske sigurnosne službe spriječile 13 terorističkih napada od lipnja 2013. u Velikoj Britaniji. Stupanj terorističke prijetnje u Velikoj Britaniji je u kolovozu 2014. označen kao ozbiljan, na ljestvici s pet stupnjeva.

Obraćajući se zastupnicima, predsjednik Donjeg doma parlamenta David Lidington, kazao je da su nakon napada na policajca, zastupnici dobili naputak da ostanu u zgradi parlamenta. Glasnogovornik Downing Streeta je rekao da je premijerka Theresa May dobro. Ona je popodne održala govor pred britanskim zastupnicima, ali glasnogovornik nije htio reći je li u vrijeme napada bila u Westminsterskoj palači ili u blizini.

Iz cijelog svijeta stižu reakcije i osude terorističkog napada u Londonu.

Državni tajnik Elwood proglašen junakom jer je pokušao spasiti policajca

Državni tajnik u britanskom ministarstvu vanjskih poslova Tobias Ellwood pokušao je svojim medicinskim znanjem spasiti život policajcu koji je proboden nožem ispred zgrade parlamenta zbog čega su ga britanski mediji prozvali junakom.

Ellwood je bivši vojnik koji je prošao i medicinsku obuku. Teško ranjenom policajcu prvi je priskočio u pomoć i pokušao mu spasiti život umjetnim disanjem i zaustavljanjem krvarenja pritiskom na rane. No, niti on niti hitna pomoć koja je kasnije pristigla nisu mu uspjeli spasiti život.

Škotski regionalni parlament je nakon terorističkog napada u Londonu prekinuo raspravu o prijedlogu da ovlasti premijerku Nicolu Sturgeon da zatraži od britanske vlade raspisivanje referenduma o neovisnosti.

Sva britanska glasila danas pišu o napadu, a tabloid Daily Mirror (lijevi) naziva ga “napadom na demokraciju”. Londončani neće dopustiti da ih terorizam uplaši, poručio je londonski gradonačelnik Sadiq Khan.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar