Teška prometna nesreća u Hrvatskoj

Teška prometna nesreća u Hrvatskoj

Četiri strana državljana su izgubila život dok ih je 17 spašeno u stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila jutros pred zoru na autocesti A3 nadomak Okučana. Oko 4.10 sati užarili su se telefoni dežurnih službi pa je u jednom trenutku na mjestu užasa bilo preko 50 osoba (djelatnika Hitne, policije i vatrogasci) koje su pokušavale ispod bala papira za tetrapak izvlačiti unesrećene. Svaka od bala je, kako doznajemo, teška preko tonu i bile su u paletama pod kojima je četvero stranaca izgubilo život. Preživjeli su se, pak, predstavili kao državljani Sirije.

Sve je počelo kada je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima 42-godišnji srbijanski državljanin teretnjakom Man s poluprikolicom srbijanskih oznaka vozeći se po sjevernom kolničkom traku skrenuo te probio ogradu i završio na boku na južnom traku. U tom prevrtanju iz teretnjaka su, osim bala papira, počeli ispadati i migranti. Bolji život u nekoj od zemalja Europske unije odlučilo je potražiti njih 21, među kojima je bilo i dvoje djece.

– Ne očekujete takve scene iako smo svakakve užase vidjeli. Pokušavate uključiti razum, isključiti emocije i najbrže pomoći u izvlačenju unesrećenih. Kidalo mi se srce kad sam, prolazeći pokraj jedne bale vidio ispod nje nogu koja se ne miče, i pritom čuo na engleskom jeziku vapaj mladića: ‘Help, please help us. Please. I’m down here’. Bio je to jedan od šestorice unesrećenih koji su izvučeni živi iz kamiona. Dječica osnovnoškolske dobi su bila užasnuta i neutješno su plakala – kaže za Jutarnji jedna od osoba koja je bila na intervenciji spašavanja.

Na mjestu nesreće pristiglo je čak 12 vozila Hitne pomoći, a cesta se u jednom trenutku morala privremeno i zatvoriti s obzirom da je na sjevernom traku iz šlepera iscurilo gorivo dok su na južnom bili unesrećeni

Pred vatrogascima iz Novske, Gradiške i Okučana uslijedili su izazovni sati intervencije. Svaki komad tereta u kamionu i onog što se vani rasuo, morali su odmaknuti i temeljito pretražiti kako bi pronašli sve unesrećene.

Kako doznajemo, u prevrtanju tegljača se otvorila gornja stranica koju je nakrcani teret probio pa su kroz taj otvor poispadali nesretni ljudi.

Ozlijeđene osobe su vozilima Hitne prevezene u bolnice u Pakracu, Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški. I dok se za život jednog muškarca liječnici gradiškoj bolnici bore za život, ukupno ih je petero teško ozlijeđeno, dok ih je šest zadobilo lakše ozljede

U tijeku je policijski očevid kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do nesreće a samim time i kaznena odgovornost vozača koji je svjesno ili ne, osim zaduženog tereta prevozio ilegalce. Nije za isključiti da je granicu prešao bez ekstra tereta i da su se strani državljani ukrcali na području Hrvatske u šleper. Je li slijetanju s kolnika “kumovao” umor, san, neprilagođena brzina ili nešto drugo, još uvijek nije poznato.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar