TEŠKO STANJE NA JUGU HERCEGOVINE: Požarna linija od 20 kilometara, čuju se detonacije, u pomoć dolaze helikopteri iz Srbije

TEŠKO STANJE NA JUGU HERCEGOVINE: Požarna linija od 20 kilometara, čuju se detonacije, u pomoć dolaze helikopteri iz Srbije

Na požarištu na području planine Bijela gora kod Trebinja jutros od 5:30 sati djeluje helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske, ali jak vjetar i gust dim otežavaju gašenje. Vjetar je rasplamsao požar na ovom području, a slaba kiša, koja je pala sinoć, nije uspjela ugasiti vatru.

Gori borova šuma, a na terenu, koji je zahvatila vatra, čule su se i detonacije. Vjetar mijenja pravac požara, kuće nisu ugrožene, iako su u jednom trenutku bile, ali su uspješno obranjene. Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je da će dva helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a Srbije pomoći u gašenju požara. Njihov dolazak očekuje se oko 10 sati. Prema riječima zapovjednika TVJ Zdravka Kašikovića požarna linija duga je oko 20 kilometara.

Požar u predjelu Bijela gora kod Trebinja izazvan udarom groma aktivan je već 14 dana. Miloš Vučurević, zapovjednik DVD ‘Lastva’ jučer je za naš portal potvrdio da se vatra približila na 200-300 metara od prvih kući te da se nadaju jedino jakoj kiši koja bi ugasila vatru.

Domaćinstva u ovom velikom požaru nisu ugrožena, a vatrogasci kažu da će učiniti sve da se spase stambeni objekti

“Trenutno se nalazimo u velikim naporima za gašenje, stambeni objekti za sada nisu ugroženi, a primiče se polako kućama. Nećemo dati da imovina ljudi izgori”, zaključuje Vučurević.

Kako kažu vatrogasci, na terenu su i pripadnici Centra za gazdovanje kršom, šumari i mještani koji im pomažu.

Trebinjski vatrogasci uspjeli su od požara obraniti stanovništvo i kuće na području trebinjskog sela Skočigrm, rekao je Srni zapovjednik Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Zdravko Kašiković.

Prema njegovim riječima, situacija je na ovom požarištu bila katastrofalna, vatra je prošla neposredno kroz selo.

“Ostali smo živi i zdravi, i mi i stanovništvo i kuće. Vatra je prošla kroz selo Gornji Skočigrm. Vatrogasci su dežurali noćas, ovdje je opsadno stanje”, rekao je Kašiković.

Izvor: Z. Lojpur / Hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar