Tkanje budućnosti

Tkanje budućnosti

Uz predstavljanje monografije Općina Prozor-Rama i izložbu slika Brune Bulaje pod nazivom “Ramski vez” koja će biti u četvrtak 18.5.2023., Ilica 44 u Zagrebu izdan je prigodni katalog u kojem se obraća načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević.

 

“Prije više od 140 godina fra Jeronim Vladić je pri kraju svojih Uspomena o Rami zabilježio kako se u austro-ugarsko vrijeme počeo graditi put preko planinskoga prijevoja Makljen.

Pri tom opisu, očito promatrajući kotlinu Rame s Draševa, zapisao je kako Ramu krasi predivan prizor što se pred putničkim očima otvora, ali u isto vrijeme čini tužnim težak pristup ramskim selima, do kojih se sa svih strana trebalo svaljati uskim stazama i kamenom zasutim putovima. Preuzeo je Vladić misli nekoga francuskog ministra onoga vremena koji je navodno rekao da će njegova zemlja biti sretna kada pred svaku kuću mognu doći kola i ustanovio da bi ramskom ubogom narodu bilo dobro kada bi kola mogla doći i do svakoga ovećeg sela.

Prekrasan pogled i nepristupačnost mjesta, divan prizor i težak život, prelijep kraj i tragedija naroda, njezina ljepota i zapostavljenost zaista su kontrarnosti koje opisuju Ramu kao takvu i samu općinu Prozor-Rama. Možda bismo ovdje mogli dodati još i današnji pogled na Ramu iznutra: ogromni resursi i potencijali koji su općini u prošlosti malo pridonosili i njihova isplativost koja je samo drugima koristila. Fra Jeronim nije odustao od ramske kotline, ponajprije trudeći se pokazati kako su volja i umijeće rada nužni. Važno je da sam narod prihvati ljepotu svoga kraja i da se uvjeri kako je izgradnja pristupnica od presudne važnosti za budućnost kraja i naroda.

Ljepota i zapostavljenost vodili su i nas, današnje Ramljake, do zaključka da nam je napokon potrebna volja i s njom umijeće, kako bismo svoj kraj počeli izgrađivati i spajati sa svijetom. Volja koja će napokon Ramu i ramskoga čovjeka staviti u prioritete svojih ciljeva i umijeće koje svoga čovjeka gleda kao obrazovanoga i sposobnog, stručnoga i obučenog za prosperitet i promociju rodnoga kraja u svijetu. Rami nije potrebna odcijepljenost od svijeta iz koje će se samo crpiti resursi i snage, a ni prirodna ljepota o kojoj ćemo samo pričati. Rami je potrebna otvorenost drugima i ljepota koja je dostupna svima.

Volja i umijeće bili su nama u općini Prozor-Rama od samoga početka nit vodilja. U infrastrukturnom i gospodarskom smislu ostvarili smo u zadnjem desetljeće nužne i značajne projekte i time „umrežili“ ramski kraj te ga učinili pristupačnijim i drugim ljudima, strancima, posjetiteljima, sportašima i turistima. Ni naša pozornost za umijeće čovjeka, umijeće u najširem smislu te riječi, pa tako i za umjetnost, zadnjih godina nije izostala. U laganom smo ritmu bili dionici više umjetničkih projekata. Osim što smo poticali razvoj umjetnosti kroz poticaj umjetničkih izložbi, oplemenili smo zgradu Općine brojnim umjetničkim djelima. Umjetnička djela Tvtkov biljeg (P. Dolić, 2017.), Kralj Tvrtko (K. Kovačić, 2021.) i Ramski gastarbajter (P. Dolić, 2022.) skulpture su većega formata koje smo trajno izložili u ulicama našega grada Prozora.

Amblemi ramskoga sjećanja (P. Dolić, 2019.) zbirka je skulptura manjega formata, iz koje je proizišao Ramski gastarbajter i koju smo posvetili ramskim običajima i kulturnim vrednotama. Amblemi su neobična i vrlo uspjela kiparska predstava sjećanja na nekadašnji duh i život Rame te su kao takvi inspiracija i za buduće projekte.

Sva ova djela izlažemo i postavljamo kao spomen na prošla vremena s karakterom duhovnoga poticaja za buduća pokoljenja. Ne samo da se prošlost ne zaboravi, nego i da se nove naraštaje ramskoga čovjeka ohrabri za buduća vremena, osnaži u novim idejama i potakne na otvorenost širim životnim horizontima, čuvajući uspomenu na rodni kraj s aktivnim iskorakom u novo vrijeme. Prošlost se i vjernički vrednuje nadom u budućnost, a i prošlost i budućnost imaju smisla jedino u aktivnoj sadašnjosti.

Potičemo stoga svaku umjetnost koja je otvorena prošlosti i budućnosti, koja se ne zatvara u ideologije aktualnih tumačenja povijesti i iluzija savršene budućnosti. Kao povijesno sjećanje i kao spomen bolje budućnosti započeli smo tako i projekt izgradnje Ramskog trga, koji će umjetničkim uređenjem nove zgrade Općine i prostora ispred zgrade postati lijep prizor Gornje i Donje Rame na samom ulazu u grad: fra Jeronimovim jezikom rečeno, prizor koji putničkom oku godi, a grad Prozor, uz ostale projekte, postaje umjetnički uređeniji, privlačniji i ljepši.

U tom pogledu bili smo spremni u okviru cjelokupnoga umjetničkoga i prostornog uređenja Franjevačkoga samostana na Šćitu sufinancirati i projekt Galerije Franjevačkoga samostana Rama-Šćit kao i nabavku određenoga broja vrhunskih umjetnina. Projekt Galerije bio je predviđen kao sveobuhvatno i središnje mjesto izložbe umjetnina poznatih i velikih hrvatskih kipara i slikara, koje posjeduje Franjevački samostan. Nažalost, naišli smo na neodobravanje i blokadu suradnje od pojedinih franjevaca u samostanu od 2016. godine, kako u ovom projektu, tako i u drugima. Možda razlozi počivaju na višeslojnosti politike u našoj zemlji, ali je tijekom vremena postao osjetan manjak volje, a i umijeća za suradnju.

U prilogu ispod možete pogledati kako je trebala izgledati galerija
Galerija_Scit

Prilog: Projekt izgradnje ove galerije samovoljno je zaustavljen u samostan na Šćitu iako je Općina Prozor-Rama bila osigurala sredstva za pomoć izgradnje i nabavke umjetničkih djela. 

Izložbom umjetničkih ostvarenja mladoga akademskog slikara ramskih korijena Bruna Bulaje i njegovim ramskim umjetničkim motivima ponovno se vraćamo na ono što nam je kontinuirano važno: sjećanje na Ramu u poštivanju svoje prošlosti i iskorak mlađih generacija u novo sutra, kojem i slikar Bulaja svjedoči. Stoga kao načelnik općine Prozor-Rama od srca podržavam ovaj umjetnički projekt s nadom u još veći broj mladih Ramljaka, koji će svojim znanjem i umijećem opravdati vrijednost Rame, ramskoga kraja i njezinoga puka.

Moje zahvale ovdje idu, također, i svima onima koji su i ovu izložbu u znaku Rame idejno osmislili i pretvorili u događaj susreta svih nas, a katalogom umjetničkih djela našega mladog slikara učinili i drugima dostupnim da se ono lijepo iz Rame može vidjeti i promatrati.”

Dr. Jozo Ivančević,

načelnik općine Prozor-Rama

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing