Tko će biti vijećnici u Općinskom vijeću Prozor-Rama uz apsolutnog pobjednika izbora dr. Jozu Ivančevića

Tko će biti vijećnici u Općinskom vijeću Prozor-Rama uz apsolutnog pobjednika izbora dr. Jozu Ivančevića

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine objavilo je preliminarne rezultate lokalnih izbora 12. listopada 2024. godine. Prema tim rezultatima za općinu Prozor-Rama obrađena su 22 biračka mjesta. Ostalo je za obradu glasovanje putem mogilnih timova, u odsustvu, putem pošte i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. To će relativno utjecati na konačni ishod izbora, posebice kada je u pitanju načelnik općine.

Na biračkom popisu u općini Prozor-Raa nalazi se 11961 birač. Na 22 birališta izašlo je 5326 birača od čega je 116 nevažećih praznih listića i 120 nevažećih prema drugim kriterijima.

Za načelnika natjecala su se tri kandidata. Dr. Jozo Ivančević je protukandidate doslovno „potukao do nogu“.

Općinsko vijeće ima 21 vijećnika. Za poziciju vjećnika natjecalo se 113 kandidata. Na redovna birališta izašlo je 5326 birača od čega je bilo važećih glasačkih listića 5138, nevažećih praznih listića 29 i nevažećih po drugim kriterijima 159. Daleko najviše glasova dobila je Ramska narodna stranka.

Prema ovim preliminarnim rezultatima Ramska narodna stranka bi imala 8 vjećnika, HDZ BiH 5, HDZ 1990 3, SDA 3, SDP BiH – NiP 1 i DF 1.

Pregled vijećnika po strankama:

RAMSKA NARODNA STRANKA – 8

HDZ BiH – 5

HDZ 1990 -3

SDA – 3

SDP – NiP – 1

DF – 1

Naravno, u nekim strankama situacija bi se mogla promijeniti oko redoslijeda nakon prebrojavanja glasova koji su pristigli mobilnim timom, poštom, u odsustvu i diplomatsko-konzularnih predstavništava. Tu su i pozicije koje su u mogućem sukobu interesa te bi će se neki kandidati morati odlučiti koju će funkciju preuzeti, primjerice Ilija Cvitanović koji je zastupnika u državnom parlamentu. Ukoliko podnese ostavku na mjesto vjećnika onda bi u kvotu Devedesetke mogla ući Ivna Markić ili Jure Tadić.

Ono što je najvažnije izbori su protekli mirno i u najboljem redu. Važno je istaknuti da nije bilo nekih manipulacija kao što se znalo događati ranije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar