Tko će formirati vlast na razini BiH?

Tko će formirati vlast na razini BiH?

Nova vlast na razini Bosne i Hercegovine neće biti formirana prije ožujka sljedeće godine, suglasna je većina političkih aktera. Nakon objave konačnih rezultata izbora pokrenuta je stranačka slagalica, ali još nedostaje informacija, kako bi na kraju mogao izgledati vladajući mozaik.

Čeka se današnje zasjedanje HNS-a, kada će biti jasnija slika postavke vlasti na državnoj razini

Ako se pokaže čvrstim partnerstvo SNSD-a i HDZ-a BiH, što bi moglo biti poznato već danas, šanse da Vijeće ministara BiH bude formirano bez stranke Milorada Dodika bit će umanjene. Grupa stranaka iz Federacije BiH okupljena oko podrške članu Predsjedništva Denisu Bećiroviću, rado bi sklopile drugačiji dogovor, ali kažu da žele funkcionalnu vlast sa većinom u oba doma državnog parlamenta, javlja BHRT.

“Naravno teoretski i ustavno je moguće napraviti vlast i bez Doma naroda, obzirom da DN ne potvrđuje Vijeće ministara ali tada imamo, pretpostaviti je, nefunkcionalnu vlast u BiH”, smatra Elvir Karajbić, glavni tajnik SDP-a BiH. Milorad Dodik tvrdi da je SNSD blizu osiguravanja četvrtog izaslanika u Domu naroda PSBiH. Žrtvama u ovoj slagalici bi tako mogle postati opozicijske stranke iz RS, ali i Stranka demokratske akcije.

“SDA je nama dužnik jer nas je prevario 2014. kada je formirana vlast sa onima iz opozicije. Mi nismo nešto ni zagrijani za tu razinu vlasti, ali smatramo da je logično da oni koji imaju vlast na entitetima, treba da participiraju i gore”, kaže Dodik. SDA ne gubi nadu. Kažu, oko najjače stranke treba da se okupi probosanski blok i suprotstavi antibosanskoj i antieuropskoj politici, prije svih, SNSD-a.

Sumnjaju u takav kapacitet osmorke

“Onda je prijeko potrebno da druge političke stranke probosanske u PSBiH sa SDA se napravi jedan jak probosanski blok koji će odgovoriti na sve izazove u mandatu 2022-2026”, navodi Adil Osmanović iz SDA. Predsjednik PDP-a kaže da opozicjski blok iz RS ima dovoljno mandata u Zastupničkom domu da bi bio dio vlasti. Branislav Borenović ne izjašnjava se o tome da li bi njihove nade mogla da ugasi potvrda partnerstva SNSD-a i HDZ-a. Ne dopustiti četiri izaslanika u Domu naroda SNSD-u je ključni preduvjet kaže.

“To je ključni izazov s kojim se suočava i RS i BiH u nadolazećem razdoblju, kako i na koji način ponovo zaustaviti namjeru Dodika da bude apsolutni vladar, gospodar ove zemlje kroz četiri izaslanika u Domu naroda koje on nema na osnovu i ovako kontroverznih izbornih rezultata”, kaže Borenović.

Na Dodikove tvrdnje da mu fali jedan glas da bi Narodna skupština RS izglasala četiri izaslanika SNSD-u, Borenović kaže da to može osigurati jedino blok stranaka sa bošnjačkim predznakom.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar