Tko će spasiti Grčku od bankrota? Merkel poručila Ciprasu: ‘Osobno ću ti pomoći’

Tko će spasiti Grčku od bankrota? Merkel poručila Ciprasu: ‘Osobno ću ti pomoći’

RIGA – Grčki premijer Aleksis Cipras razgovarao je kasno u četvrtak u Rigi s njemačkom kancelarkom i francuskim predsjednikom koji su ga podsjetili da mora učiniti više kako bi osigurao novac nužno potreban za izbjegavanje bankrota.

"Razgovori su bili usredotočeni na volju da se ispuni sadašnji program. Suglasili su se oko toga da grčke vlasti trebaju nastaviti suradnju s tri institucije", rekli su njemački i francuski dužnosnici nakon dvosatnih razgovora koji su potrajali iza ponoći na marginama europskog summita u Rigi.

Grčki dužnosnik, koji je dijelio ocjenu njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednikaFrancoisa Hollandea da su razgovori bili "prijateljski i konstruktivni", kasnije je novinarima rekao da su Ciprasu ponudili osobnu pomoć kako bi se ubrzalo postizanje dugoročnog dogovora o rješenju dužničke krize.

 

Cipras je "govorio o dugoročnom sporazumu koji bi pojačao izglede za izlazak iz krize", rekao je dužnosnik.
"Merkel i Hollande razumjeli su potrebu za takvim sporazumom i spremni su osobno pridonijeti kako bi se ubrzao proces za postizanje takvog sporazuma", dodao je.

Cipras je nedavno u razgovoru s poslovnom zajednicom najavio da je vlada u posljednjoj fazi pregovora o sporazumu s međunarodnim kreditorima. Grčka s MMF-om i EU-om pregovara o gospodarskim reformama koje se moraju provesti prije nego vjerovnici isplate 7,2 milijarde eura vrijednu tranšu kredita iz paketa pomoći ukupne vrednosti 240 milijardi eura.

Prošli je tjedan vlada ispraznila rezerve kako bi platila 750 milijuna eura kamata duga na postojeće zajmove.
Ateni ponestaje novca, a do 5. lipnja bi Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) trebala isplatiti 1,5 milijardi eura.
jutarnji.hr

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar