• Tko stopira otvaranje Doma za starije i nemoćne na Šćitu?
  • Tko stopira otvaranje Doma za starije i nemoćne na Šćitu?
  • Tko stopira otvaranje Doma za starije i nemoćne na Šćitu?
  • Tko stopira otvaranje Doma za starije i nemoćne na Šćitu?
  • Tko stopira otvaranje Doma za starije i nemoćne na Šćitu?
  • Tko stopira otvaranje Doma za starije i nemoćne na Šćitu?
  • Tko stopira otvaranje Doma za starije i nemoćne na Šćitu?

Tko stopira otvaranje Doma za starije i nemoćne na Šćitu?

Političke igre Dragana Čovića i njegov tajni pakt s franjevcem Andrijom Jozićem o opstrukciji otvaranja Doma za stare i nemoćne na Ramskom jezeru – i to zato što je na vlasti u općini Čovićev protivnik iz stranke HDZ 1990. – platili su hrvatski porezni obveznici

Piše: Nacional.hr

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine koji na nedavnim izborima nije uspio postati član Predsjedništva BiH, a u međuvremenu se i javno eksponirao kao veliki saveznik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, mogao bi uskoro postati žrtva svojih vlastitih političkih igara.

 

Nacionalu su se, naime, obratili izvori iz Hercegovine koji tvrde da Dragan Čović stoji u pozadini opstrukcije vrijednog projekta otvorenja Doma za starije osobe na Ramskom jezeru i to samo zato što bi se uspješnost projekta pripisala njegovom političkom protivniku, načelniku Općine Prozor-Rama Jozi Ivančeviću, koji dolazi iz stranke HDZ 1990.

 

Ta priča za Hrvatsku možda ne bi bila zanimljiva da u pitanju nije novac hrvatskih poreznih obveznika jer je riječ o domu u čiju je izgradnju značajan dio sredstava, čak 3,3 milijuna kuna, uložila hrvatska Vlada i to najvećim dijelom još u vrijeme premijera Zorana Milanovića. Stvar je tim zanimljivija što iza projekta izgradnje doma stoji franjevačka udruga “Kuća mira”.

 

Puni naziv udruge je Humanitarna organizacija Kuća mira Franjevačkog samostana Rama-Šćit. Ta je udruga vlasnik dvije trećine Doma koji je registriran kao Javna ustanova Dom za stare i nemoćne osobe Rama, dok je vlasnik jedne trećine Općina Prozor-Rama kojoj je na čelu Jozo Ivančević.

 

Dom koji se nalazi na samoj obali Ramskog jezera, a izgleda poput hotela koji pruža fantastičan pogled, već je tri godine gotovo u potpunosti dovršen i spreman za useljenje stanara, starijih i nemoćnih osoba kojima je potrebna tuđa njega, ali dovršetak i otvorenje doma te zadnje tri godine se opstruira – i to, kako tvrde Nacionalovi izvori, otkad je na mjesto predsjednika “Kuće mira” došao fra Andrija Jozić.

 

Politički element cijeloj priči daju informacije da je upliv u dolazak fra Andrije Jozića na to mjesto imao upravo Dragan Čović i da njih dvojica u međusobnom dogovoru opstruiraju projekt.

 

Čović i Jozić odgovorni

 

SVE TE INFORMACIJE NACIONAL JE PROVJERIO i dobio potvrdu od načelnika Prozor-Rame da upravo fra Andriju Jozića i Dragana Čovića smatra najodgovornijima za zaustavljanje otvorenja Doma.

 

Da postoje ozbiljni problemi zbog kojih će morati reagirati i Vlada Republike Hrvatske te da su već zaprijetili traženjem povrata uloženih sredstava potvrdili su Nacionalu i iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u čijoj je ingerenciji financiranje projekta.

 

Iz tog su ureda, doduše, rekli da će zaprijetiti zahtjevom za povrat sredstava tek nakon što su zaprimili Nacionalov upit s pitanjem tko će odgovarati zbog toga što utrošeni novac hrvatskih poreznih obveznika već godinama stoji blokiran, i to, kako se ispostavilo, zbog politički motivirane samovolje jednog fratra.

 

Ured za Hrvate će tražiti povrat novca

 

Naravno, ta je situacija i za HDZ i za Ured kojem je na čelu HDZ-ov Zvonko Milas vrlo neugodna jer znači da moraju pozivati na odgovornost svoje vlastite saveznike u Bosni i Hercegovini. No situacija je postala toliko ozbiljna da je čak i taj Ured zaprijetio:

“Dom za stare i nemoćne osobe Rama što prije treba biti stavljen u funkciju. U slučaju nemogućnosti postizanja dogovora suvlasnika Doma oko upravljanja istim, Ured će sukladno zakonskim i drugim propisima, kao i pravima i obvezama koje proizlaze iz potpisanog Ugovora, zatražiti povrat dodijeljenih sredstava koja nisu namjenski i svrhovito utrošena.”

 

IZ UREDA ZA HRVATE IZVAN DOMOVINE OBJASNILI SU DA JE DOM ZA STARE I NEMOĆNE OSOBE Rama kao projekt od osobitog značaja za taj kraj od 2012. do 2015. godine dobio potporu iz Republike Hrvatske u iznosu od 3,1 milijun kuna, a 2017. dodatnu potporu u iznosu 200 tisuća kuna, i to za dio završnog opremanja odnosno unutarnjeg uređenja Doma čije je otvorenje bilo planirano za proljeće/ljeto 2018. godine.

 

Zašto onda Dom još uvijek nije otvoren? I je li točno da probleme stvara fra Andrija Jozić uz podršku predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, iz tog Ureda nisu odgovorili konkretno, već ovako:

“Ured je upoznat sa situacijom nastalom u Javnoj ustanovi Dom za stare i nemoćne osobe Rama te je sukladno svojim ovlastima poduzeo niz aktivnosti s ciljem pronalaska rješenja za nastali spor između suvlasnika Doma.

 

Uz tražena pisana očitovanja, pojedinačne razgovore s predstavnicima suvlasnika i posjet Domu u Rami, predstavnici suvlasnika Doma pozvani su i na zajednički sastanak koji je organiziran u prostorijama Ureda u Zagrebu. Tijekom sastanka predstavnici Ureda jasno su naglasili i ukazali na potrebu veće odgovornosti, tolerantnosti i usmjerenosti prema ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je što žurnije otvorenje doma i omogućavanje nesmetanog rada i djelovanja ustanove od općeg interesa.

 

Na sastanku je također jasno upozoreno kako će u slučaju nepostizanja dogovora suvlasnika Doma Ured biti primoran razmotriti i krajnje mjere koje uključuju i povrat financijskih sredstava koja nisu namjenski utrošena.”

URED ZA HRVATE IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE nakon zajedničkog sastanka upozorio je da će, ako ne dođe do dogovora, biti primorani tražiti povrat financijskih sredstava koja nisu namjenski utrošena

Nadalje su objasnili da su, nakon niza ponuđenih modela za rješavanje nastale situacije, na sastanku doneseni zaključci te je postignut dogovor kako će se imenovati vršitelj dužnosti ravnatelja Doma koji će provesti sve nužne aktivnosti potrebne kako bi Dom, u što kraćem roku, mogao početi s radom.

 

Krivac jasno detektiran

 

Predstavnici suvlasnika, kako su odgovorili iz Ureda, usuglasili su se i oko izbora osobe koja bi mogla obavljati tu dužnost, a svi su zaključci i u pisanoj formi dostavljeni svim sudionicima sastanka.

 

U ČEMU JE ONDA PROBLEM, NISMO USPJELI SAZNATI ni od fra Andrije Jozića ni od Dragana Čovića jer na službene upite ni jedan ni drugi nisu odgovorili, iako im je upit poslan istoga dana kad i predstavnicima Općine i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

 

Prema javno dostupnim podacima, fra Jozić je pokušao osporiti izbor vršitelja dužnosti ravnatelja, istog onog o čijem su se imenovanju dogovorili na sastanku u Zagrebu.

 

No načelnik općine Jozo Ivančević javno je demantirao bilo kakve nepravilnosti u vezi s tim imenovanjem. Ivančević je Nacionalu detaljno odgovorio na sva postavljena pitanja i vrlo jasno detektirao krivca:

“Fra Andrija Jozić, predsjednik HO ‘Kuća Mira’ i time predstavnik jednog od osnivača Doma, postao je najvažnija osoba za zaustavljanje projekta Doma za stare i nemoćne osobe ‘Rama’ na Šćitu, jer je mogao, a nije htio, samo nastaviti s korektnim pristupom tom projektu, onako kako je to činio njegov vrlo vrijedni prethodnik, fra Tomislav Brković, kojega želim naglasiti kao osobu koja se, s grupom franjevaca iz Rame, iznimno zauzimala za ovaj Projekt.”

 

ZAŠTO SU SE STVARI PROMIJENILE DOLASKOM FRA JOZIĆA i kakve veze s njegovim postavljanjem ima Dragan Čović te je li uistinu riječ o političkoj opstrukciji? Na to je pitanje Jozo Ivančević odgovorio:

“Ne želim komentirati način na koji je fra Andrija postao (zapravo postavljen) gvardijanom Franjevačkog samostana Rama–Šćit, ali u Rami i šire dobro je poznato da je imao zadaću raditi na tome da na izborima u Općini Prozor–Rama na vlast dođe Čovićeva postava.

 

Mi u Rami ne cijenimo Dragana Čovića, ne vidimo da je bilo čime pomogao hrvatskom narodu u cijeloj BiH, pa i u Rami, da živi bolje, da živi dostojanstveno. Hrvati su u BiH, uz Dragana Čovića i njegovu politiku podobnosti, zajedno s drugim narodima zaostali za svim europskim narodima po svim kriterijima – od ljudskih prava, preko uvjeta za poduzetništvo, do najlošijeg sustava školstva, zdravstva, kulture, sporta…

 

Mi u Rami smo to prepoznali, odupiremo se takvoj politici, a Čović pokušava preko sebi odanih ukloniti nas iz vlasti kako bi ‘poklopio’ sve Hrvate u BiH. U toj grupi koja je radila za Čovića našao se i fra Andrija kojemu je Dom za stare i nemoćne postao smetnja te je tako Dom postao kolateralna šteta Čovićeve i fra Andrijine politike.

 

Treba znati da u izgradnji Doma nije sudjelovala nijedna institucija bliska Čovićevoj politici te se oni ne bi mogli pohvaliti njegovim otvaranjem – stoga im završetak izgradnje i otvaranje Doma nije nikakav cilj.”

 

Sastanci nažalost bez dogovora

 

Na pitanje kome se sve obratio za pomoć, Ivančević kaže:

“Javljali smo se Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Bio sam i na razgovorima, zajedno s fra Andrijom, na sastanku koji je organizirao državni tajnik gospodin Milas, koji je pokušavao pomoći da dođemo do rješenja.

 

Državni ured je do tada imao vrlo pozitivan stav o projektu Doma te su očigledno bili spremni i na daljnju pomoć pri završetku Projekta. Posebno ističem gđu Krstičević koja je za vrijeme premijera Milanovića dala najvrjedniju donaciju (oko 3,5 milijuna kuna) za izgradnju Doma za stare i nemoćne na Šćitu.

 

Mi smo im na tome iskreno zahvalni. Međutim, u projekt se upetljala politika HDZ-a BiH jer otvaranje doma nije cilj toj politici, upetljao se Dragan Čović, nametnuo svoje poslušnike te preko njih ruši ovaj projekt, ne traže rješenja, već žele da projekt Doma za stare i nemoćne ‘Rama’ na Šćitu, Općina Prozor–Rama, propadne.”

 

IVANČEVIĆ TVRDI DA SE S FRA ANDRIJOM JOZIĆEM na temu Doma sastajao nekoliko puta, tražeći i nudeći rješenje, ali bezuspješno. Naime, najviše upravno tijelo Humanitarne organizacije “Kuća Mira” je tijelo koje se zove Kapitul Franjevačkog samostana Rama–Šćit (Skupština Kuće Mira).

‘ČOVIĆ PREKO SEBI ODANIH pokušava ukloniti nas iz vlasti kako bi ‘poklopio’ sve Hrvate u BiH. U grupi koja je radila za Čovića našao se i fra Andrija kojemu je Dom za stare i nemoćne postao smetnja’, kaže Ivančević

“Tom tijelu smo se obraćali, tražili njegovo uključivanje na način kako uključujemo i Općinsko vijeće kao najviše tijelo Općine kao drugog suosnivača. Međutim, Kapitul treba sazvati fra Andrija, a poznato nam je da on do sada nije nijednom sazvao Kapitul kako bi raspravljao o Domu”, objasnio je Ivančević.

 

On ističe da su na Općinskom vijeću čak dali ovlasti svom članu u Upravnom vijeću Doma da prihvati imenovanje bilo koje osobe koju predloži fra Andrija kao novog ravnatelja. Međutim, kaže:

“Ništa od toga nije bilo. Ništa! Umjesto stvarnih rješenja, povratno smo dobivali fra Andrijina pisma i priopćenje uz objave, koristeći pritom čak crkveni oltar, pa mišljenja nekih odvjetnika, savjetnika – a sve je to samo odugovlačenje, jer njima uopće nije cilj otvoriti Dom.”

 

KAKO TVRDE U OPĆINI, A ŠTO POTVRĐUJU i fotografije, zgrada Doma je u fazi visoke izgrađenosti, svi važniji radovi su izvršeni, a preostalo je tek uložiti još malo sredstava u dio opreme i izvršiti tehnički prijem objekta.

“Nažalost, zgrada je sada prepuštena vremenu, u nju se ništa ne ulaže već tri godine, otkako je na funkciju Predsjednika Humanitarne organizacije ‘Kuća Mira’ došao fra Andrija Jozić”, upozorava Ivančević.

 

Prema podacima iz Općine, do sada je u Javnu ustanovu Dom za stare i nemoćne osobe uloženo ukupno 3,732.232 KM (konvertibilnih maraka), od čega je Općina uložila 2,206.392 KM, a HO “Kuća Mira” Franjevačkog samostana Šćit-Rama 511.649 KM, dok su ostala sredstva u iznosu od 1,014.190 KM iz donacija čiju je realizaciju u velikoj mjeri potpomogla Općina.

 

U tom iznosu Republika Hrvatska sudjelovala je s čak 3,3 milijuna kuna, a kako sada izgleda, bez političkog naloga iz Mostara ili Zagreba i novac i zgrada gdje bi se trebali smjestiti stari i nemoćni, a usput zaposliti najmanje 15-ak ljudi, mogli bi i dalje propadati.

 

Zato je ključno pitanje koliko je ozbiljna prijetnja Zvonka Milasa da će zatražiti povrat novca ako se ova situacija ne riješi i tko će zbog svega ovoga odgovarati.

 

/Izvor: Nacional.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar