Tko su potencijalni kandidati za Vladu HNŽ-a?

Tko su potencijalni kandidati za Vladu HNŽ-a?

Nakon odličnih izbornih rezultata koje je postigao kao nositelj liste HDZ-a za HNŽ, te izuzetno odrađene kampanje koja je polučila uspjeh za cijelu stranku, Hercegu su otvorena vrata i za pozicije na višim razinama vlasti, odnosno Vijeću ministara.

Hercegovačko-neretvanska županija tradicionalno je posljednja županija u kojoj se vlast formira nakon izbora, tako da još uvijek nitko ne postavlja pitanja kada će biti formirana nova Vlada HNŽ-a. Zbog kompliciranih političkih odnosa HNŽ najčešće čeka formiranje vlasti na razini Federacije. Vlast sada čine HDZ i SDA, a sve ukazuje na to da će se tako i nastaviti.

Podjela resora

Iako HDZ i SDA imaju potrebnu većinu za formiranje vlasti u HNŽ-u, HDZ je ovoga puta u znatnoj prednosti, jer ima 13 ruku, a SDA 8. Iako naizgled izgleda da HDZ i SDA lako mogu formirati vlast, dosadašnja iskustva ne idu u prilog tome. U pregovorima se uvijek naiđe na probleme. Tako bi i ovoga puta situaciju moglo zakomplicirati to da HDZ traži jedno ministarstvo više. Također je već odavno poznato da će HDZ tražiti Ministarstvo prosvjete koje SDA ne želi ”predati”, a s druge strane SDA će tražiti ministarstvo MUP-a ili komesara policije.

Izvori bliski strankama tvrde kako se između stranaka nije razgovaralo, ali se zato unutar stranaka već polako slažu kockice.

Premijer

Nije još poznato ni to hoće li pak aktualni premijer Nevenko Herceg ostati na ovoj poziciji. Naime, nakon odličnih izbornih rezultata koje je postigao kao nositelj liste HDZ-a za HNŽ, te izuzetno odrađene kampanje koja je polučila uspjeh za cijelu stranku, Hercegu su otvorena vrata i za pozicije na višim razinama vlasti, odnosno Vijeću ministara. No hoće li se to dogoditi ili on ostaje stolovati u Mostaru ipak će konačnu riječ dati i Herceg i stranački organi.

Ukoliko on ode na drugu poziciju nagađa se da se njegova fotelja smiješi ministru MUP-a HNŽ-a Slađanu Bevandi kojem je ova pozicija izmakla u proteklom mandatu ili ministru zdravstva i federalnom zastupniku Goranu Opsenici.

Ministri

Iako još nema govora o tome kome će pripasti koja pozicija niti se zna kada će Vlada biti formirana u HDZ-ovskim krugovima ipak se barata imenima koja bi se mogla naći u novoj Vladi HNŽ-a. Izvori bliski HDZ-u tako navode da bi sadašnji ministri Stjepan Krasić, Donko Jović i Oliver Soldo mogli ostati ministri i u idućem mandatu. Novo je to što bi se Vlada navodno mogla kadrovski pomladiti. Među potencijalnim kandidatima za ministre spominju se Dalibor Drlje, savjetnik ministra Bevande i Damir Džeba, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH koji su napravili odlučne izborne rezultate. U određenim kombinacijama spominje se i Romea Zelenike, dugogodišnjeg direktora Zatvora u Mostaru i predsjednika Mladeži HDZ-a, te ime šefa ureda predsjednika Vlade HNŽ-a Veselka Čerkeza.

Hoće li se stranačka nagađanja obistini ostaje da se vidi.  J.S.

/Izvor: Dnevni list/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar