Todorićev Agrokor dužan više od 25 milijardi kuna

Todorićev Agrokor dužan više od 25 milijardi kuna

AGENCIJA Moody’s nedavno je srušila kreditni rejting Agrokora zbog slabijih rezultata te kompanije u prvih devet mjeseci prošle godine.

Agrokor je u prvih devet mjeseci prošle godine imao prihode od 36,3 milijarde kuna, što je pad u odnosu na isto razdoblje 2015. kada su oni iznosili 37,1 milijardu kuna.

Neto dobit je također pala, pa je tako Agrokor u prvih devet mjeseci prošle godine zaradio 397,1 milijun kuna, dok je u istom razdoblju 2015. neto dobit iznosila 1,7 milijardi kuna.

Krediti i zajmovi 25,5 milijardi kuna

Ukupne obveze kompanije krajem rujna prošle godine iznosile su 45,1 milijardu kuna. Među kratkoročnim obvezama najznačajnije obveze prema dobavljačima koje su iznosile 16,2 milijarde kuna.

Što se tiče kredita i zajmova Agrokora, oni ukupno iznose 25,5 milijardi kuna. Dugoročni bankarski krediti krajem rujna prošle godine iznosili su 16,2 milijarde kuna, obveznice 6,7 milijardi kuna, zajmovi 45 milijuna kuna, dok je financijski najam iznosio 1,12 milijardi kuna – ukupno oko 24 milijarde kuna.

Treba napomenuti da je kratkoročno dio dugoročnih kredita, tada iznosio oko 5 milijardi kuna. Kratkoročni bankarski krediti i zajmovi krajem rujna prošle godine iznosili su oko 1,6 milijardi kuna.

Analitičare Moody’sa brine odnos duga i dobiti prije kamata poreza i amortizacije.

“Snižavanje rejtinga odražava naše stajalište da je mala vjerojatnost da će Agrokor poboljšati pokazatelje zaduženosti koji su u skladu s ocjenom B2 u svjetlu pogoršanja operativnih rezultata u prvih devet mjeseci 2016. godine”, navode iz Moody’sa.

Ulagači zabrinuti

Moody’s prognozira da bi odnos duga i EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) ove godine mogao dosegnuti 6,9, dok bi za rejting ocjenu B2 on trebao biti ispod 5,5.

Ministar financija Zdravko Marić, koji je ujedno i bivši zaposlenik Agrokora, danas je izjavio da ne vjeruje da bi kompanija mogla bankrotirati.

No, ulagače je zabrinula vijest o odustanku Agrokora od sindiciranog kredita koji je dogovoren u sklopu programa (re)financiranja kratkoročnih obveza. Nakon te vijesti došlo je do oštrog pada Agrokorovih obveznica na svjetskim tržištima, za oko 15 posto, na razine koje praktički znače bankrot.

Iz Agrokora pokušavaju smiriti situaciju te su jučer na upit Indexa zašto je došlo do odustanka od kredita, odgovorili da su potencijalni investitori bili zainteresirani ali da je kompanija odustala od financiranje jer im “određeni uvjeti” nisu bili prihvatljivi, kao i da zbog uspješnog refinanciranja iz posljednjeg kvartala prošle godine, u ovom trenutku nemaju potrebu za dodatnim refinanciranjem.

 Index.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar