UMRO DON ANTO BAKOVIĆ Otišao je svećenik najpoznatiji po svojem aktivizmu za demografsku obnovu Hrvata

UMRO DON ANTO BAKOVIĆ Otišao je svećenik najpoznatiji po svojem aktivizmu za demografsku obnovu Hrvata

Don Anto Baković, poznati hrvatski katolički svećenik i utemeljitelj nekoliko pronatalitetnih udruga preminuo je u četvrtak u 86. godini.

Kako je izvijestila Informativna katolička agencija, od 6. siječnja nalazio se u Svećeničkom domu sv. Josipa, a u četvrtak je u ranim jutarnjim satima hospitaliziran u KBC Zagreb na Rebru, gdje je i umro.

Anto Baković rođen je 1931. godine u Goraždu. Za svećenika je zaređen 1959. godine. Za vrijeme bivše države zbog svojih je stajališta o Stepincu, Crkvi i hrvatskoj samostalnosti proveo čak deset godina u sedam različitih zatvora. Kao svećenik djelovao je u župama u Bosni i Hercegovini, a krajem šezdesetih otišao je na službu u Janjevo.

Godine 1975. postao je župnik u Maglaju, BiH, gdje je gradio svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića. Zbog bolesti je umirovljen 1983. godine. Od tada je proučavao pitanja demografske obnove Hrvatske, a od 1990. godine bavio se istraživačkim radom o hrvatskim mučenicima XX. stoljeća.

Uređivao je i izdavao Narod, mjesečnik za demografsku obnovu i duhovni preporod. Napisao je knjige: “Za jednu bolju Hrvatsku”, “Hrvatska demografska čitanka”, “Jedno dijete više”, “Programska načela Hrvatskog populacijskog pokreta”, “Drinske mučenice”, “Ostaje li Hrvatska bez majki”, “Dječak s Drine” (autobiografija), “Svećenici – žrtve rata i poraća”, Hrvatski martirologij XX. stoljeća i “Batinama do oltara”.

Osnovao je udruge Hrvatski populacijski pokret, Pronatalitetni pokret Jedno dijete više, Martyrium Croatiae i Apostolat ljubavi ‘Jedna obitelj više’.

Jutarnji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar