U nedjelju je bio na misi, a dva dana poslije – opljačkao banku

U nedjelju je bio na misi, a dva dana poslije – opljačkao banku

Nije poznato ima li Davorin račun u banci koju je želio opljačkati. Na lice je stavio šal te su mislili da mu je hladno. Onda je izvadio ‘bombu’. Ulovio ga je zaštitar koji je procijenio da ga može zaustaviti

On pljačkao banku? Ma nemoguće. Jeste li sigurni? Pa on je dobar i elegantan čovjek. Nikad ništa loše o njemu nismo čuli niti se ikad ikome zamjerao, rekla je s čudom stanarka zagrebačkog naselja Prečko. Nastavila je zbunjeno gledati u fotografiju umirovljenika Davorina Petrovića (71), kojeg nije vidjela od početka tjedna. Nije ga ni mogla vidjeti jer je taj zagrebački umirovljenik noć na srijedu prespavao u pritvoru na Oranicama.

foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Isprva uopće nije želio razgovarati s istražiteljima. Motivi za pljačku OTP banke u Preobraženskoj ulici ostali su tako pomalo u magli.

 

U srijedu su ga odveli pred općinskog državnog odvjetnika, koji ga je nakon ispitivanja pustio da se brani sa slobode. Prosudio je kako nema opasnosti da će umirovljenik nekamo pobjeći, ponoviti djelo ili utjecati na svjedoke pljačke. U korist mu je išla i činjenica da je do prepada u banci bio uzoran građanin te da nikad nije bio kažnjavan.

Pustili ga iz pritvora, ali nije otišao kući

Iako je pušten, nije otišao u svoj stan u Prečkom. Na pozive i kucanje na vrata nije odgovarao, a susjedi su rekli kako uopće nije dolazio. Dodali su kako je moguće da se privremeno sklonio kod jedne od dvije kćeri, kojima je i prije pomagao te koje bi ga posjećivale u stanu.

foto: Facebook

– Dolazile su do njega s unucima jer je živio sam. Tad bi bio veseo. Inače je on gotovo svaki dan išao k njima. Čovjek je od rutine, pa bi svako jutro već oko 7 izašao iz stana – ispričali su susjedi.

U njihov ulaz došao je tek nedavno. Stan je kupio, kažu, tijekom 2014. te ga je dao u potpunosti renovirati. U njega je uložio puno novca te je postavio protuprovalna vrata. Kako neslužbeno doznajemo, želio je za njega dobiti 40.000 eura, a tim bi novcem platio smještaj u staračkom domu.

Susjedi zatečeni: ‘Nije odavao dojam da je siromašan’

– Nikad nismo vidjeli da oskudijeva niti se žalio da mu nedostaje novca. Vozio je auto, kupovao hranu i često zalazio u kafić. Ako je i siromašan, nije odavao takav dojam – kažu mještani, koje je zatekla vijest da je susjed opljačkao banku.

Za što mu je točno trebao taj novac, nisu ni sami mogli odgonetnuti. 
Drugi susjedi kažu da su ga posljednji put vidjeli u nedjelju na jutarnjoj misi.

Išao je redovito te vjeruju da je bio pobožan, pa ni njima njegov potez nije jasan. U pljački banke na pult je spustio napravu za koju je rekao da je bomba. Uzeo je 30.000 kuna, no kad je izašao kroz vrata, zaustavili su ga zaštitar i građanin.

foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zbog činjenice da nije imao pravo oružje, očekuje ga kazna od jedne do 10 godina zatvora. Hoće li mu sud, ako ga Državno odvjetništvo optuži, zbog godina smanjiti kaznu i “progledati kroz prste”, tek treba vidjeti.

Naime, moguće je da je Petrović ideju za razbojništvo dobio od pljačkaša Hrvatske pošte na zagrebačkoj Branimirovoj. On je u srpnju 2015. ušetao u poslovnicu te je na pultu ostavio “pakleni stroj”. Radnica mu je u strahu za život dala pola milijuna kuna. Nije skrivao lice te je na vratu tek imao Schanzov ovratnik. Bomba je bila lažna.

Lice su mu snimile kamere te policija zna kako izgleda. Nisu ih objavili jer smatraju da nakon više od godine ne trebaju pomoć građana.

24sata.hr

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar