Toplotni udar: Evo šta meteorolozi predviđaju narednih dana!

Toplotni udar: Evo šta meteorolozi predviđaju narednih dana!

Upaljen je crveni meteoalarm za veći dio Hercegovine, te se građanima savjetuje oprez i izbjegavanje boravka na suncu, kao i fizički napor.
 

Crveni meteoalarm označava vrlo opasno vrijeme, da se mogu očekivati opasne pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po sigurnost ljudi i životinja.

PROGNOZA VREMENA ZA 21.07.2015. U Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne, razvojem oblačnosti, u zapadnim prodručjima sa kratkotrajnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu Hercegovine od 21 do 25, a najviša dnevna temperatura zraka od 30 do 35, na jugu Hercegovine od 35 do 38 stupnjeva Celzijusa.

PROGNOZA VREMENA ZA 22.07.2015. U Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne, razvojem oblačnosti, u zapadnim prodručjima sa kratkotrajnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 21, na jugu Hercegovine od 21 do 25, a najviša dnevna temperatura zraka od 30 do 36, na jugu Hercegovine od 35 do 38 stupnjeva Celzijusa.

PROGNOZA VREMENA ZA 23.07.2015. U Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne, razvojem oblačnosti, u Bosni sa kišom i pljuskovima, a moguća je i grmljavina. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu Hercegovine od 21 do 26, a najviša dnevna temperatura od 34 do 40 stupnjeva Celzijusa, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Upozorenja vozačima

– izbjegavajte vožnju na duže relacije tokom dana, a ukoliko, ipak, putujete, pravite češće pauze
– nekoliko minuta prije kraja putovanja isključite klima-uređaj kako biste se pripremili za izlazak iz vozila
– jučer su zabilježene duge kolone vozila na graničnim prijelazima Doljani, Ivanica, Prisika, Kamensko i Bijača na izlazu iz naše zemlje, gdje su zadržavanja na granici trajala i do sat i po. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu bila duža od 20 minuta.

GP Gabela Polje privremeno otvoren kao međunarodni granični prijelaz (do 1. listopada)

– vozači mogu koristiti i granične prijelaze Ivanica i Trebimlja (Čepikuće) za put prema dubrovačkoj regiji, kao i prelaze Zvirići, Bijača, Crveni Grm i Orahovlje za put prema Makarskoj rivijeri ili sjevernije
hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar