Toše Proeski danas bi proslavio 35. rođendan

Toše Proeski danas bi proslavio 35. rođendan

Makedonski slavuj Toše Proeski napustio nas je prije osam godina, ali je i dalje među nama sa svojim pjesmama. Nikad neprežaljeni Toše danas bi proslavio 35. rođendan.

Toše Proeski poginuo je 2007.godine u prometnoj nesreći na autocesti A3 Zagreb – Lipovac, a u regiji je nastao muk. Mnogi nisu mogli vjerovati da makedonskog slavuja više nema. Od tada je prošlo osam godina, a nikad prežaljeni Toše danas bi proslavio 35. rođendan.

Karijeru je započeo kao 15-godišnjak kada je sudjelovao na festivalu Makfest, a godinu dana kasnije započinje glazbenu suradnju s Grigorom Koprevom, što se pokazalo kao dobitna kombinacija.

Na turneje izvan granica Makedonije krenuo je 2002. godine. Velike uspjehe ostvario je prvo u Srbiji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini, a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji. Glazbeni kritičari nazvali su ga pjevačem anđeoskog glasa. Ipak, veliku popularnost nije stekao samo iznimnim glasovnim mogućnostima.

Tako je 2003. godine dobio humanitarnu nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe. Kao UNICEF-ov veleposlanik dobre volje pomagao je djeci, a njegova pjesma ‘This World’, snimljena 2004. godine, postala je UNICEF-ova himna.

Na hrvatsko tržište probija se 2004. godine, zahvaljujući suradnji s Tonyjem Cetinskim u pjesmi ‘Lagala nas mala’. Sve popularniji postaje izdavanjem albuma na hrvatskom jeziku ‘Dan za nas’, a hrvatska publika brzo ga je prihvatila i zavoljela.

Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom, Tonyjem Cetinskim i Antonijom Šolom, koja je za njega napisala možda najveći hit ‘Srce nije kamen’. To je bila najizvođenija skladba na hrvatskim radijskim postajama 2006. godine.

Toše Proeski život je izgubio u prometnoj nesreći 16. listopada 2007.godine. Nesreća se dogodila oko 6:20 sati kod Nove Gradiške na autocesti A3 Zagreb – Lipovac, na putu iz Skoplja prema Zagrebu. Naime, njegov prijatelj i vozač, 32-godišnji Georgij Georgijevski, izgubio je kontrolu nad osobnim automobilom i udario u teretno vozilo. Toše je smrtno stradao na licu mjesta zbog ozljeda vratne kralježnice, njegova menadžerica Ljiljana Petrović zadobila je lakše, a vozač teže tjelesne ozljede.

Ova vijest ubrzo se proširila balkanskim medijima. Makedonska televizija prekinula je emitiranje programa, kako bi objavila vijest o njegovoj smrti. U toj je zemlji 17. listopada proglašen danom žalosti.

Posljednji intervju dao je večer prije pogibije, u emisiji ‘Vrteleška’ Vesne Petruševske, u kojem je između ostalog iznio i svoje planove za budućnost, koji se, igrom sudbine, neće moći ostvariti.

24 sata

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar