Tradicionalna ili „online“ – nastava košta

Tradicionalna ili „online“ – nastava košta

U sjeni pandemije „koronavirusa“ započinje i nova školska godina u BiH, koja je, uobičajeno za ovu državu, neujednačena. Ipak, „ujednačena“ je, uglavnom, kada je riječ o troškovima koje svaka nova školska godina predstavlja za roditelje glede nabavke školskog pribora i udžbenika, a ove godine i pomagala za „online“ nastavu…

Piše: Josipa Prskalo, Nedjelja.ba

Pravi je rebus, u posljednjih nekoliko mjeseci, bila odluka o načinu realiziranja nastave u novoj školskoj godini, no i ta je zagonetka, uvjetno rečeno,riješena u kolovozu.

Samo nek’ nije ujednačeno
Prema informacijama dostupnim na stranicama vlada BiH, o tome je najprije medije 6. kolovoza izvijestio šef Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta Senad Osmanović kazavši kako bi školska godina u osnovnim i srednjim školama ondje trebala početi na vrijeme, odnosno prvog ponedjeljka u rujnu (ove godine 7. rujna), a nastava će se odvijati na tradicionalan način.

Potom je 17. kolovoza odluku o tomu donijela Vlada Republike Srpske, na 13. posebnoj sjednici u Banjoj Luci. Njom je određeno da nastava u školskoj 2020./2021. godini u Republici Srpskoj počne 1. rujna – u školskim klupama, uz poštivanje mjera koje su propisali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Nekoliko dana poslije u Konjicu je 21. kolovoza održan sastanak predstavnika Kriznog stožera FBiH, Ministarstva zdravstva FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, ministara i predstavnika kantonalnih ministarstava obrazovanja, na kojem se razgovaralo o modalitetima početka nastave u novoj školskoj godini. Tada je donesena naredba da nastava počinje u skladu sa zakonom/kalendarom, uz mogućnost revidiranja odluke o početku školske godine na osnovu procjene epidemiološke situacije zavoda za javno zdravstvo kantona. Dogovoreno je kako, naravno ponovno neujednačeno pa i unutar jednog entiteta,nastava u novoj školskoj godini u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Bosansko-podrinjskom počinje 1. rujna, a u ostalim kantonima 7. rujna.

Kada je riječ o povratku svih učenika u školske klupe u ovom entitetu, za to su se opredijelili Zapadnohercegovački, Hercegovačko-neretvanski, Bosansko-podrinjski i Kanton 10, a ostali za kombinirani model, odnosno da se učenici razredne nastave vrate u školske klupe, a svi ostali nastave realiziranje nastave u online formatu. Vjerujemo da su ovim „oduševljeni“, kako učenici, tako i učitelji/nastavnici/profesori, a da ne spominjemo tek roditelje…

Svega ima, samo nedostaje novca
Baš roditelji zbog toga, uz već brojne školske potrepštine (koje same po sebi koštaju pravo malo bogatstvo), moraju svojim školarcima osigurati i računala, prijenosna računala, tablete ili pametne telefone i dakako pristup internetu. Pomislismo: za jednog školarca je i „lako“ nabaviti spomenuto, ali što ćemo s obiteljima s više djece i samim tim više školaraca, čija je online nastava kolizijska?!

Pokušali smo tako malo „pročešljati“ cijene spomenutih elektronskih uređaja kako bi se, samo okvirno, uvidjelo koliki se zapravo dodatni financijski teret stavlja na leđa roditeljima.

Krenut ćemo od pametnih telefona koji se, primjerice, u lancu trgovina Domod mogu pronaći u cjenovnom rasponu od  76,50 KM (PrestigioWize R3) do vrtoglavih 2 699 KM (Samsung Galaxy S20 Ultra).

Kada je riječ o tabletima, najjeftiniji u spomenutoj trgovini može se naći od 111,20 KM (PrestigioPMT4117_3G_C), a cijene skaču i na više od tisuću KM pa sve do vrtoglavih 2 229,05 KM (Samsung Galaxy Tab S7+).

Prijenosna računala također su dostupna u različitim cijenama, a kao najjeftinije ondje je dostupno ono od 529 KM (Asus X543MA-DM633), dok najskuplje košta nevjerojatnih 6 149,00 (HP Omen X Dual Screen 15-dg0004nm 6ZK80EA). I naravno: cijene se uglavnom odnose na gotovinsko plaćanje što, svjedoci smo danas, i nije baš prva opcija.

Kada je pak riječ o stolnim računalima, to je posebna računica budući da se njih mora sastavljati, odnosno plaćati svaki dio zasebno (zaslon, kućište, tipkovnica, miš, zvučnici…), a prati ih, ovisno o marki, i širok dijapazon cijena.

Udžbeniku, rano ljuta
No, vratimo se mi na staru boljku: udžbenike i školski pribor – koji će učenicima trebati, bili u učionicama ili nastavu pratili online – i na njihovu „besplatnost“.

Vlada Republike Srpske je još na sjednici 26. lipnja usvojila informaciju o osiguravanju besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola za školsku 2020./2021. godinu. Odlučeno je da se oni omoguće za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, te učenike koji su treće i svako iduće dijete iz obitelji s troje i više djece (ovo se odnosi na učenike od trećeg do devetog razreda osnovnih škola). Također i Ministarstvo obitelji, mladih i sporta RS-a od 2007. osigurava udžbenike za odlične učenike osnovnih škola od trećeg do devetog razreda koji dolaze iz obitelji s četvero i više djece, te tu praksu namjeravaju nastaviti i ove godine.

Vlada Brčko Distrikta usvojila je krajem kolovoza odluku o Programu raspodjele sredstava za nabavku udžbenika djeci ratnih vojnih invalida i poginulih branitelja s područja Distrikta, a odnosi se na djecu poginulih branitelja i ratnih vojnih invalida koja su redovito upisana u srednje škole i u visokoškolske ustanove. Tom prigodom šef Službe za braniteljsko-invalidsku zaštitu i civilne žrtve rata Senad Bešić istaknuo je kako se ova prava ne odnose na osnovce jer je po zakonu osnovno obrazovanje besplatno u Brčko Distriktu – a samim tim i udžbenici, što je jedini ovakav pozitivan primjer na razini države – kao ni na one koji ponavljaju školsku godinu, te da je gornja starosna granica korisnika 26 godina.

Situacija u Federaciji BiH je šarolika, a za mnoge kantone informacija o besplatnim udžbenicima nije ni dostupna. Također i unutar samih kantona vlada neujednačenost, pa tako osigurani besplatni udžbenici variraju od općine do općine.

Tako je,primjerice, prema pisanju bhrt.ba, jedino dostupna informacija da će Vlada Zapadnohercegovačkog kantona osigurati besplatne udžbenike za djecu od prvog do sedmog razreda osnovne škole.

Na sreću, u cijenama udžbenika posljednjih nekoliko godina nema puno odstupanja. Tako udžbenici za najmlađe osnovnoškolce koštaju 10-ak KM po komadu, za starije između 20 i 30 KM, dok za srednjoškolce znaju koštati i 40-ak KM. Ali tu se uvijek nađe načina i za malo uštede ukoliko se kupuju polovni udžbenici koji se mogu pronaći i na internetu, ali i kod uličnih prodavača, a u nekim se čak školama roditelji organiziraju pa naprave mali bazar razmjene i preprodaje rabljenih knjiga.

Izgleda kako ove godine, za razliku od prethodnih, vlade imaju „validno“ opravdanje pod okriljem pandemije koronavirusa koja je, reći će, iscrpila proračune, pa novca za više besplatnih udžbenika na razini države, čini se, nije ostalo…

… i još malo o cijenama
I kao šlag na kraju dolazi školski pribor u koji se, iz godine u godinu, ubraja sve više potrepština, i tako se iz džepova roditelja izbija sve više novca. Orijentira radi, pokušali smo donijeti približno kretanje cijena i zaključili samo jedno: roditeljima nije lako, biti učenik danas itekako košta, a poglavito u obiteljima gdje se to množi s nekoliko djece. A evo što kažu cijene:

  • ruksaci i torbe: od 4,90 do 80ak KM (u knjižarama do više od 100 KM)
  • pernice: od 1,55 do 15ak KM (u knjižarama i do 40-ak KM)
  • bilježnice: od 0,35 do 2,10 KM (A4, A5 format, meke korice)
  • olovke: od 0,60 do 4,45 KM (1, 4, 6 i 12 komada)
  • gumice za brisanje: od 0,35 do 2,45 KM (1 i 3 komada)
  • oštrila: od 0,10 do 4,25 KM
  • blokovi za crtanje: od 0,40 do 2,55 KM
  • drvene bojice: od 0,95 do 6,95 KM (pakiranja od 12, 18 i 24 komada)
  • voštane bojice: od 0,55 do 3,35 KM (pakiranja od 12 i 16 komada)
  • vodene bojice: od 0,75 do 4,75 KM
  • flomasteri: od 1,55 do 9,95 KM (pakiranja od 8, 12, 18 i 24 komada)
  • tempere: od 4,95 do 9,45 KM (pakiranja od 10 i 12 komada)
  • škare: od 0,75 do 1,50 KM
  • ljepilo: 0,25 do 2,75 KM
  • plastelin: od 0,70 do 1,75 (pakiranje od 10 i 12 boja)
  • geometrijski set: 1,75 do 3,55 KM (pakiranja od 4 komada)
  • šestar: od 0,75 do 5,45 KM
  • tehničke olovke: od 0,75 do 3,45 KM.

Nova školska godina je tu, a sa svojim uobičajenim izazovima (pre)začinjena je i okolnostima koronavirusa čije posljedice osjećamo i tek ćemo osjetiti. Na nama je, u mjeri u kojoj možemo, pokazati solidarnost – ljudski je, kršćanski je. Vjerujemo kako ima onih čiji stari, ali funkcionalni pametni telefon, tablet ili neko računalo stoji negdje zaboravljeno, a našem susjedu bi dobrodošlo. Također, podijeliti sa susjedom, koji nema pristup internetu, lozinku za Wi-Fi je dobro djelo. Na svima je odgovornost da generacije koje se kroz svoje osnovnoškolsko, srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje suočavaju s posljedicama koronavirusa ne postanu izgubljene generacije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar