Trener svih vremena slavi 81. rođendan: Kinezi su me dočekali s transparentima: ‘Samo Ćiri vjerujemo’

Trener svih vremena slavi 81. rođendan: Kinezi su me dočekali s transparentima: ‘Samo Ćiri vjerujemo’

“Ako ikada umrem”, prva je rečenica u nikad nedovršenoj biografiji Ćire Blaževića, za koju se smatra da je samo hiperbola i da je Ćiro nikada nije izgovorio. Da namjerava “doživjeti stotu”, to uopće nije upitno, ali kada sam ga jučer vidio besprijekorno elegantnog i u sjajnoj kondiciji u Van Goghu, više ne sumnjam da će odraditi barem još 19 godina, koliko ga dijeli od stotog rođendana. Ne znam samo hoćemo li mi doživjeti njegovu stotu. Čovjek, koji 40 godina ne izlazi iz stresa, koji je pobijedio dva karcinoma, koji je 17 dana proveo u francuskom zatvoru, kondicija toga čovjeka doista budi respekt.

Ćiro Blažević u karijeri je odigrao tisuće utakmica, ali je odabrao samo šest. Broj jedan je meč između Dinama i C. zvezde 1982. godine, kada je u Maksimiru pobjeda od 3:0 eliminirala najmoćniji klub bivše Jugoslavije iz trke i “bijeli šal” je odveo Dinamo do naslova prvaka, nakon 24 posne godine. Druga je utakmica iz 1980. godine, kada je kao trener Rijeke pobijedio na Kantridi Dinamo sa 3:0, što je bila ulaznica za Dinamo. Radioreporter Ivo Tomić u Maksimir je doveo trenera “s licem Delona i dušom demona”.

Broj tri je meč za 3. mjesto na svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, kada je pobijeđena Nizozemska – 2:1. Na četvrtome mjestu privatne Ćirine rang-liste je meč u Lyonu, kada je Hrvatska deklasirala Njemačku sa 3:0. Broj pet je pobjeda Grasshoppera nad Servetteom (1:0), kada je Ćiro u majstorici postao švicarskim prvakom. Šesta je izlazak iz francuskog zatvora, jer, citirat ću Ćiru, “nema značajnijeg čovjeka koji nije bio u zatvoru…” Pobjedu nad dva karcinoma ne smatra nekom naročitom pobjedom…

U utorak, u predvečerje 81. rođendana, svratio je u staru bazu, na tradicionalni “birthday drink”, i odmah smo ga zaskočili. Baš su mu čestitali Ante Čačić i Branko Ivanković pa smo ga pitali – može li Ante Čačić biti europski prvak, kako je to Ćiro već najavio prije? Ali, prije toga ocijenio je troboj Dinama, Rijeke i Hajduka?

– U 88 posto slučajeva najbolja momčad bit će prvak! Kada analizirate dva kluba, jer Hajduk ne dolazi u obzir zato što nema kadar koji bi mogao konkurirati Dinamu i Rijeci, Riječani uopće nemaju saznanje koliko su izgubili s onim razbojnikom Sharbinijem. To je značajan igrač, kojeg svi moramo respektirati, unatoč njegovim ‘mušicama’. Želio bih da Rijeka bude prvak, ali ne može pored Dinama.

Tvrdite da je trener najvažniji, a Kek zbog iskustva ima figuru više od Zorana Mamića i Burića?

– Kek više nema utjecaj na igrače koji je imao, malo se ‘izlizao’. Zoran Mamić nije izvanserijski trener, ali – treneri su doista najvažniji, i upravo zbog Keka Rijeka ima određene šanse. No, Dinamo ima kvalitetu, koja će u konačnici pobijediti.

Čačić vam je čestitao?

– Ne mora biti europski prvak, nek uđe u finale, bit će dobro. Nek bude treći, pa je opet dobro. Ali, mora ljestvicu postaviti visoko, kao ja 1998. godine, kada sam najavljivao da ćemo biti svjetski prvaci pa su me htjeli zatvoriti u ludnicu, u Vrapče. A poslije utakmice s Nijemcima pitali su: ‘Pa kako mu nismo vjerovali?’ Čačić ima strahovito tešku hipoteku, s obzirom na kvalitetu igrača s kojima raspolaže, i na Europskom prvenstvu mora igrati značajnu ulogu.

Privlači li vas još Kina?

– Prije mjesec dana bio sam u Kini i sve dogovorio. Dočekali su me s transparentima: ‘Samo Ćiri vjerujemo’…

Ni na 81. rođendan nije prekrižio ambicioznost. U Hrvatskoj starac, u Kini – mudrac! Iako je prava pozicija – klupa na Zrinjevcu. Bez stresa…

sportske.jutarnji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar