Trening spustaša prekinut, skijaši ogorčeni

Trening spustaša prekinut, skijaši ogorčeni

Početak igara donosi dosta problema učesnicima kako sa koronom, silinim testiranjima tako i sa vremenom, odnosno niskim temperaturama i jakim vjetrom, ali i borilištima, stazama koji su totalna nepoznaninica, jer do sada nije bilo takmičenjima na istim.
Novoizgrađena staza sa skijape u spustu dugačka 3.152 metara, nikada nije testirana na Svjetskom kupu jer su sva takmičenja u Kini otkazana u posljednje dvije godine usred pandemije. U potpunosti je napravljena od vještačkog snijega i ima strme dionice sa maksimalnim nagibom od 68 posto. Osjetili su to na svojoj koži skijaši na treningu. Aleksander Aamodt Kilde, Matthias Mayer i Christof Innerhofer, prošli su stazom nakon čega je treći trening prekinut.
Ono što najveći problem predstavlja skijašima jeste činjenica da se sa stazom zanimljivog naziva “Rock” dosta neugodnom jako malo njih imalo prilike na pravi način upoznati
Odrađena su dva treninga, treći prekinut pa je veliko pitanje što možemo očekivati na samoj utrci koja se vozi u nedelju u jutro po našem vremenu. “Zabavno je skijati na ovoj stazi, ali i pomalo ludo jer na nekim mjestima dobivate veliku brzinu. A onda se odjednom nađete na skoku. Mislim da sam letio 60 metara. Srećom, zadržao sam ravnotežu, hvala Bogu na tome. Dobro je što su otkazali i što su donijeli odluku da sve čuvamo za sutra” rekao je Kilde koji je bio najbrži od trojice. Innerhofer je samo lagano skijao na ostatku staze nakon što je uspješno prošao kapiju koja je promašio prethodna dva dana.
“Bio sam malo u problemu, jer sam dva puta zaredom promašio ista vrata što mi se nikada nije dogodilo u 15 godina, tako da je cijelo moje današnje skijanje bilo usmjereno na ta vrata. Sve ostalo mi nije bilo važno”, rekao je Talijan.
Švicarac Marco Odermatt je malo je reći ogorčen
“Ovo jednostavno nije pošteno. Samo su donijeli odluku da otkazuju trening, nisu nas ni pitali što mislimo o tome, nisu nam dali ni mogućnost da počnemo sat vremena kasnije, kao prethodna dva dana. Pokušali smo razgovarati s FIS-om, ali su ugasili radio i više nisu odgovarali. To se ne radi. Na olimpijskoj stazi na kojoj je sve novo, stvarno bi vi trebali imati količinu treninga. Svaki trening pomaže pronaći materijal i savršenu liniju. Donositi takve odluke bez dovoljno opravdanja, bez uključivanja sportaša, i to prije najvažnijeg natjecanja u posljednje četiri godine, to je jednostavno smiješno” rekao je Odermatt.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar