TRGOVSKA GORA: Hrvatska preskočila BiH!

TRGOVSKA GORA: Hrvatska preskočila BiH!

”Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije dostavljena nikakva službena informacija od Hrvatske u vezi sa zahtjevom za izdavanje uputstva o sadržaju studije o utjecaju na okolinu o Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori”, izjavio je resorni ministar Staša Košarac.

”Odmah sam naložio Pravnom i Ekspertskom timu da promptno i prioritetno reagiraju u cilju zaštite interesa građana Republike Srpske i Federacije BiH. Tražim od njih održe hitne sjednice i da tijekom dana obavijeste tajništva nadležnih konvencija da Hrvatska na ovaj način krši prava i ne poštuje interese BiH”, poručio je ministar Košarac.

Zatražio je i hitnu reakciju ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, te istaknuo kako je o novonastaloj situaciji obavijestio veleposlanika BiH u Hrvatskoj, kao i veleposlanika Hrvatske u BiH sa kojim je zatražio sastanak u najkraćem mogućem roku. ”Institucije BiH imaju kapacitet da reagiraju i reagirat će. Nećemo dozvoliti da se zaobiđe jedinstven stav BiH u slučaju Trgovske gore. Nema predaje, borit ćemo se i nećemo stati na ovome”, poručio je ministar Košarac.

Ocijenio kako je nedopustivo da Hrvatska plasira u javnost dezinformacije da je obavijestila nadležne institucije u BiH, a da pri tome Ministarstvo vanjskih trgovine i ekonomskih odnosa BiH nema službenu informaciju

”Ovaj čin Hrvatske nema elemente dobrih bilateralnih odnosa, već ih dodatno narušava. Podao je i perfidan ovakav pokušaj Hrvatske da se izbjegne reakcija iz BiH, posebno imajući u vidu njihovu tvrdnju da u slučaju Trgovske gore nema prekograničnog utjecaja”, stav je ministra Košarca.

Prema njegovim riječima, novonastala situacija predstavlja ponovljenu politiku Zagreba prema BiH kada je u pitanju izgradnja spornog odlagališta na Trgovskoj gori. ”Hrvatska je prvobitno ignorirala stavove Republike Srpske, kada je ona bila jedina u ovom procesu. Sada očigledno žele da zaobiđu stav i reakciju nadležnih institucija BiH. To im nećemo dopustiti. Zato tražim promptnu reakciju Pravnog i Ekspertskog tima, kao i drugih nadležnih institucija. Zaštita zdravlja naših građana i životne sredine je nulti prioritet i od toga nećemo odustati”, zaključio je ministar Košarac.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar