• Trideset godina od blokade tenkova JNA u Pologu
  • Trideset godina od blokade tenkova JNA u Pologu

Trideset godina od blokade tenkova JNA u Pologu

Polog, mjesto koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega, tako je postalo simbol otpora Hrvata u BiH.

Hrvatski domoljubi iz Širokog Brijega i susjednih općina, 7. svibnja 1991. zaustavili su prepriječenim kamionima na duljini od nekoliko kilometara tenkovsku kolonu Jugoslavenske narodne armije koja je iz Mostara krenula ka Dalmaciji.

Foto: vrisak.info

Sve je počelo u noći sa 6. na 7. svibnja 1991. kada iz Beograda u mostarsku vojarnu stiže direktiva general-majoru Milovanu Zorcu da se dio 10. motorizirane brigade JNA pripremi za polazak u Hrvatsku. Ruta kojom su se trebali kretati prolazila je dijelom zapadne Hercegovine, kroz Sinj pa sve do Splita u kojem su dan ranije održane demonstracije protiv jugovojske.

U rano jutro 7. svibnja, golema kolona od više od 100 vojnih vozila – tenkova, transportera, kamiona, krenula je iz Mostara. Građani su u panici javili u Široki Brijeg informaciju da su tenkovi krenuli prema njima. Čelništvo tadašnje općine Lištica i fratri na čelu s fra Mladenom Hrkaćem dogovorili su se da će tenkove pokušati zaustaviti tako da im zapriječe put kamionima natovarenim pijeskom. Izabran je Polog, mjesto na samoj granici tadašnjih općina Mostar i Lištica.

Kada je kolona vojnih vozila JNA naišla na blokadu dugu oko pet kilometara, bila je prisiljena na zaustavljanje. Kako nitko od vojnika nije izlazio, njima je odlučio prići predsjednik skupštine Lištica i jedan od glavnih organizatora blokade Anđelko Mikulić. Upravo je Mikulić započeo pregovore s pukovnikom Pantelićem koji je vodio kolonu JNA. Generalštab na čelu s Kadijevićem ne samo da je ostao zatečen, nego je i bio bijesan jer su Hercegovci uspjeli zaustaviti njihove tenkove, stoga je vršen strašan pritisak na Zorca i Pantelića da krenu na narod.

Vojnici, koji su bili uglavnom ročnici iz raznih republika tadašnje Jugoslavije, dobivali su hranu i piće od lokalnog pučanstva

Osim radija Split, koji je prvi izvijestio o događajima u Pologu, istog dana emitiran je prilog o blokadi i na televizijama Sarajevo, Zagreb te Ljubljana, što je još više uznemirilo vodstvo JNA.

Narod nije htio ni čuti za uzmicanje, a njihov broj sve se više povećavao Hrvatima iz Gruda, Posušja, Ljubuškog i Imotskog…

Vrh JNA čekao je da među okupljenom gomilom dođe do nekakvog incidenta kako bi imali opravdanje za intervenciju. Srećom, hrvatski domoljubi nisu podlegli pritisku te su mirno ostali stajati uzvikujući razne parole poput „Vojska u vojarne“ i slično.

Trodnevna blokada 10. motorizirane brigade JNA dovela je do zastoja priprema jugoslavenske vojske za dovođenje na zadane pravce (Split, Sinj, Kupres ili Tomislavgrad), a zastoj je koristio za pripremu obrane Hrvatske. Kolona je na kraju prošla te se “ulogorila” na području Kupresa

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, a u organizaciji Grada Širokog Brijega ove godine u okviru obilježavanja važne godišnjice u Širokom Brijegu i Pologu održat će se bogat prigodan program. Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom odat će se počast svim braniteljima koji su položili živote tijekom posljednjega rata.

Također, bit će upriličen tradicionalni mini maraton Polog-Široki Brijeg.

Podsjetimo, ovaj važan datum za hrvatski narod izabran je kao i Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar