Zdravstveni djelatnici prihvatili ponudu Vlade HNŽ-a: U srijedu 12. svibnja se prekida generalni štrajk zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u.

Zdravstveni djelatnici prihvatili ponudu Vlade HNŽ-a: U srijedu 12. svibnja se prekida generalni štrajk zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u.

U srijedu 12. svibnja se prekida generalni štrajk zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u. Na današnjoj skupštini sindikata zdravstvenih djelatnika pri SKB Mostar jednoglasno je prihvaćena ponuda Vlade HNŽ-a.

”Sindikati su prije sazivanja Skušptine konsulitrali Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu na području Hercegovačko-neretvanske županije i nakon što smo od njih dobili potporu, zakazali smo sjednicu Sindikata SKB Mostar na kojoj su bile tri stavke – Financijski izvještaj, glasovanje vezano za ponudu Vlade i ostale izmjene i interne stvari sindikata. Nakon toga smo proistupili glasovanju te smo jednoglasno usvojili prijedlog kolektivnog ugovora”, rekao je za Bljesak.info predsjednik sindikata zdravstvenih djelatnika bolnice Ivica Anić nakon sjednica sindikata.

Kaže da kada se pošalje dopis, prekid štrajka je planiran za srijedu, a potpisivanje kolektivnog ugovora planira se ‘čim prije’

”Vlada je obećala da će čim sindikati usvoje ponudu, odmah pristupiti što hitnije potpisivanju kolektivnog ugovora”, kaže Anić, dodajući da je agonija dugo trajala.

”Štrajk je započeo 10. prosinca i cijelo vrijeme se jasno vidjelo, bez obzira što je bio pritisak na sud, da je sve što smo radili bilo po zakonu, što su potvrdile i presude. Borba za naša prava je dugo trajala, i trebalo je puno strpljenja, posebno ću se zahvaliti svojoj obitelji i supruzi što je sa mnom i s nama proživjela sve ovo”, kazao je Anić, zahvaljujući i svim pacijentima i sugrađanima na strpljenju i podršci, a posebne zahvale uputio je svim zdravstvenim djelatnicima što su ih podržavali te im čestitao.

Govoreći o povećanju plaća, kazao je svi će dobiti jednako povećanje, ovisno o struci, a najbitnije je kaže što su najugroženije grupe, odnosno medicinske sestre i tehničari oni koji su nositelji svega ovoga, dobili ono što su tražili, a što Vlada na početku nije davala.

Podsjetimo, nakon posljednje prosvjedne šetnje sindikati su dobili obećanja iz Vlade da će stići novi prijedlog, a Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i zastupnik, za Fenu je rekao kako su korak do konačnog dogovora, te da očekuje potpisivanje kolektivnog ugovora. Krajem travnja uklonjeni su i šatori pored Vlade HNŽ-a u kojima su prosvjedovali zdravstveni radnici, od 24. siječnja kada su postavljeni. Inače, oko dvije i pol tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. prosinca 2020. godine nalazilo se u generalnom štrajku.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar