Za troškove automobila godišnje potrebno izdvojiti pet prosječnih ili 11 minimalnih bh. plaća

Za troškove automobila godišnje potrebno izdvojiti pet prosječnih ili 11 minimalnih bh. plaća

Da su stanovnici BiH umjetnici preživljavanja, potvrdilo se nebrojeno puta posljednjih desetljeća. Enormna je nezaposlenost, premale plaće i mirovine, a troškovi života iz godine u godinu postaju sve veći. Preživjeti mjesec s obiteljskim primanjima i pri tome podmiriti račune te, uz sve to, posjedovati obiteljski automobil matematički je nemoguće. Ipak, u BiH je u 2015., za koju su i objavljeni posljednji službeni podaci, registrirano bilo 921.456 motornih vozila, od čega su 801.253 putnička, piše Večernji list BiH.

Trošak i ako se ne vozi

I dok bh. cestama voze najmanje 801.253 putnička automobila, s obzirom na to da su podaci stari godinu dana, broj zaposlenih u zemlji iznosi 735.959, što je službeni podatak za listopad 2016., znači da broj automobila znatno prelazi broj zaposlenih čija prosječna plaća iznosi 837 KM. Automobil, u prosjeku, godišnje gubi na vrijednosti 1000 KM, dok je prosječni godišnji trošak posjedovanja i korištenja automobila 4500 KM, kazao je Aleksandar Jeftić, magistar prometa iz Prijedora.

Prema njegovu izračunu, dnevni trošak posjedovanja i korištenja automobila iznosi 12 KM. U trošak posjedovanja automobila uračunati su neizbježni troškovi poput registracije, koja prosječno iznosi 600 KM, kao i izdaci za gorivo.

“Ako prosječno godišnje prijeđemo 15.000 km, uz prosječnu potrošnju od 7 litara i cijenu goriva od 1,85 KM po litri, trošak je 2000 KM godišnje”, kazao je Jeftić. Bar jednom godišnje moraju se zamijeniti ulje i filtar ulja te filtar unutarnjeg prostora, svake 2-3 godine filtar goriva, filtar zraka, antifriz, ulje za kočnice, gume, a bar jednom u 5-6 godina treba uraditi veliki servis. Za redovito održavanje i popravke automobila treba potrošiti bar 700 KM godišnje, a tu su i troškovi parkiranja i cestarina.

Plaće u BiH

Na kraju ispadne da zaposleni u BiH s prosječnom plaćom od 837 KM više od 5 mjeseci radi za svog limenog ljubimca. Veliki broj onih koji rade za 600 KM za auto izdvoje 7 i pol plaća, dok onima na minimalcu, nakon što podmire troškove vozila, ostane tek jedna plaća.•
Večernji.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar