Trostruki ubojica u bijegu: Javni medijski servisi o tome šute

Trostruki ubojica u bijegu: Javni medijski servisi o tome šute

Nakon što je jučer u mjestu Podorašac ubio svoju treću žrtvu, 39 Suada Sultanića, oca troje djece, ubojica Edin Gačić još uvijek je u bijegu i za njm tragaju snage specijalne policije. Prilikom pretresa kuće ukojoj je živo policija je pronašla znatne količine naoružanja i streljiva. Upozorenje građanima je da je Gačić opasan i naoružan, no javni servisi na ovaj zločin i prijetnje sigurnosti građana u BiH, trostrukog ubojicu na slobodi i izravnu opasnost od novih ubojstava ali i terorizma – nerazumljivo se oglušuju ne pridajući veliki značaj i, vjerojatno ocjenjujući da vijest o zločinu i trostrukom ubojici u bijegu nije “u službi javnog mnijenja”.

Podsjetimo, Edin Galić u ponedjeljak u jutarnjim satima, netom nakon što je Sultanić otvorio trgovinu koju drži zajedno sa rođakom, došao je s puškom. Odmah je pucao u Sultanići i potom mu zadao udarac nožem u vrat.

Gačić nekoliko mjeseci po završetku rata u BiH ubio suborca iz odreda ‘El mudžahid’ Ismeta Gunića, također Banjalučanina. Gačić je potom osuđen na osam godina zatvora, a kada je izdržao više od dvije trećine kazne, stekao je pravo na slobodne dopuste iz Kaznenopopravnog zavoda Zenica.

Nakon što je pušten na slobodan vikend, Gačić je 25. kolovoza 2002. godine otišao do stana svoje majke u Zenici i u nju hladnokrvno ispalio dva hitca. Policija je ubojicu uhitila nekoliko dana kasnije, a Županijski sud ga je u veljači 2003. osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina dugotrajnog zatvora.

Ovom kaznom su Gačiću objedinjene presude zbog ranijeg ubojstva suborca i ubojstva majke.

Blic je ranije pisao kako je zločinački put Edina Gačića počeo za vrijeme rata, kada se s tek napunjenih 18 godina priključio odredu ‘El mudžahid’, koji je bio u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH. Nakon što je u KPZ Zenica proveo gotovo 15 godina, Gačić je premješten u KPZ Bihać u kojem trenutno provodi posljednje dane robije.

Izvor EuroBlica blizak MUP RS otkriva da je Gačića, kako bi dobio što povoljniji položaj, još 2010. godine saslušao inspektor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH o zločinima koje je počinio odred ‘El mudžahid’ nad Srbima.

Između ostaloga je ispričao da su ih Arapi koji su bili na čelu odreda drogirali ‘heptanonom’, ‘artanom’ i drugim drogama uoči borbi, a Vojskom RS, te kako se za jednog zaklanog Srbina dobivao pištolj s posvetom. Edin Gačić bio je pod rednim brojem 658 na popisu od 1.774 pripadnika odreda ‘El mudžahid’ u BiH.

Prva Gačićeva žrtva i suborac Ismet Gunić također je bio pripadnik ovog odreda, i to od ožujka 1994. do prosinca 1995. godine. Gunić je nakon rata bio predsjednik Udruženja Banjalučana u Zenici, a Gačić ga je ubio 1996. godine.

 

 

/Republikainfo.com/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing