JOZO BRKIĆ: ŽELIM OŽIVJETI GRAD – 37 poduzeća brata M. Brkića: Samo u siječnju registrirao 9 novih tvrtki, u najmu ima 26 gradskih i državnih prostora

JOZO BRKIĆ: ŽELIM OŽIVJETI GRAD – 37 poduzeća brata M. Brkića: Samo u siječnju registrirao 9 novih tvrtki, u najmu ima 26 gradskih i državnih prostora

Devet novih tvrtki registrirao je samo u prvom mjesecu ove godine, a ukupno u sudskom registru na Jozu Brkića, brata potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, danas glasi 37 poduzeća kojima je ušao u najam 26 gradskih i državnih zagrebačkih prostora u kojima pokreće biznise kao što su barovi, pedikura i manikura, brijačnica, suvenir shop, tapas bar, modni dućan za muškarce…

Trenutno čeka, kaže, rezultate natječaja za pet atraktivnih lokala u državnom vlasništvu za koje je natječaj Ministarstva državne imovine još u tijeku. Riječ je o izuzetno atraktivnim prostorima kao što je, primjerice, Gajeva 6, gdje se donedavno nalazila turistička agencija Kompas koja je otišla u stečaj.

CROPIX

Vlaška ulica: Prostor na kućnom broju 25

Šišanje i brijanje

– Tamo bih napravio lokal za doručak – kaže Brkić te dodaje da su na natječaj za taj prostor došle 34 ponude te da je pitanje hoće li proći jedna od njegovih tvrtki koja je poslala ponudu.

Najdalje je na tom natječaju i prostor u Gajevoj 7.

– U tom prostoru bih radio fitness centar – planira Brkić koji ovih dana, pak, otvara tri nova projekta, među kojima su lokal u Miškecovu prolazu te trgovina sa suvenirima u Staroj Vlaškoj. U pripremi je, govori, i modni dućan za muškarce koji bi nazvao, kaže, Mr. B. Nice, a smjestio bi ga u prolazu Oktogon.

CROPIX

Miškecov prolaz: Prostor kafića u Prolazu sestara Baković

– Bio bi to dućan primarno za muškarce koji drže do svog izgleda i sekundarno za žene (koje traže prigodne poklone za svoje muškarce), a u prostoru će biti i jedna stolica za šišanje i brijanje – ističe Brkić.

Brkić sa svojim tvrtkama uglavnom konkurira za atraktivne gradske prostore te u svom ‘portfelju’ već ima lokacije kao što je više od 200-tinjak četvornih metara na samom Trgu Bana Josipa Jelačića, Mesnička ulica te prostor u prolazu Oktogon, pa Miškecov prolaz…

– Cilj mi je imati pedesetak prostora, i u njima razvijati razne poslove. Vjerujem da na taj način oživljavam grad – kaže Brkić, koji se na gradske i državne natječaje javlja s dvije do tri ponude uime različitih tvrtki te konkurira s raznim cijenama, ali ističe da u prosjeku četvorni metar tih prostora stoji od 50 do 75 eura.

CROPIX

Trg Bana Jelačića: Prostor na 3. katu zgrade Anić Holdinga

– Moja strategija je da šaljem pisma namjere da se prostori koji su prazni, stave na natječaj, pa kad je objavljen, pobijedi onaj tko da najpovoljniju ponudu iznad početne cijene – kaže Brkić.

Kad smo s Brkićem razgovarali prije skoro godinu dana, imao je u najmu devet gradskih prostora, ali otada je došao do, kaže, 26 prostora, te trenutno ima zaposlenih više od 20 djelatnika. Brkić ističe da u svim tim tvrtkama želi zadržati suvlasništvo, ali da za poslove također traži i partnere. No, odbacuje teze da bi zarađivao na davanju tih lokala u podzakup.

– Svi ti poslovi kao da su moja djeca, želim u svim tim poslovima zadržati suvlasništvo – ističe Brkić. Mnogi također spekuliraju i da Brkić to radi jer bi prema novom zakonu pravo prvokupa u slučaju prodaje tih prostora trebao imati onaj koji je u njegovom zakupu, pa smatraju da tako želi doći u vlasništvo svih tih lokala. Brkić kaže da ideju kupovine “jednog dana” ne odbacuje, ali kaže da to neće biti baš tako lako, kako se spekulira.

Poslovni uredi

– Treba zadovoljiti niz uvjeta, jer da bi se uopće steklo pravo prvokupa zakupac mora u tom prostoru biti najmanje pet godina. Isto tako neće ići u prodaju atraktivni prostori odnosno ovi u nultoj i prvoj zoni jer na njima se više može zaraditi od najma nego prodaje, a moje tvrtke u najmu imaju najviše tih prostora – navodi Brkić, koji nakon što se prije par godina vratio iz Australije galopira javnim natječajima na kojima unajmljuje gradske i državne poslovne prostore, te u njima pokreće biznise, kaže, “vlastitim sredstvima”, a “priključili su mu se”, dodaje, i “neki partneri iz Australije”. Tvrdi da nije “pobijedio” na svim natječajima na koje se javio, već da je dobio njih oko 15 posto.

CROPIX

Križanje Bauerove i Martićeve ulice: Prostor dućana Apparatus

Također dodaje da je ušao i u neke privatne prostore te da je, primjerice, prostor za brijačnicu u Sigetu unajmio od zgrade, a ovih dana u sličnom takvom prostoru otvara brijačnicu i na Srednjacima. S partnerima završava uskoro i ulaganje u prostor u Mesničkoj ulici gdje su napravili apartmane za dnevni smještaj, koje bi ubuduće želio napraviti i u prostoru na Jelačićevu trgu, ali trenutno u tom atraktivnom prostoru smije samo napraviti poslovne urede jer je to namjena tog prostora. U derutnom stanju je velika većina lokala u koje Brkić ulazi i ulaže te kaže da “računa da bi se svaka od tih investicija trebala isplatiti u periodu od oko sedam godina”. – piše Jutarnji list.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar