TUĐE UVIJEK SLAĐE: Što sve od hrane uvozi BiH

TUĐE UVIJEK SLAĐE: Što sve od hrane uvozi BiH

Za devet mjeseci prošle godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 3,2 milijarde KM, a izvezeno 800,8 milijuna KM proizvoda iz agroindustrijskog i prehrambenog sektora.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u odnosu na isti period 2021, izvoz je prošle godine povećan za 122 milijuna KM ili 16 posto, dok je uvoz porastao za 748,7 milijuna KM ili čak 30 posto.

Žitarica smo uvezli u ukupnoj vrijednosti od 253,9 milijuna KM, što je povećanje od 100,2 milijuna ili 65 posto u odnosu na isti period prethodne godine

“Od žitarica smo najviše uvozili pšenicu i suražicu u vrijednosti od 140,8 miliona KM, najviše iz Mađarske, Srbije i Hrvatske, te kukuruz u vrijednosti od 93,5 miliona KM, najviše iz Srbije i Hrvatske. Proizvoda na bazi žitarica je uvezeno u vrijednosti od 215,7 miliona KM. Od ove grupe proizvoda najviše uvozimo hljeb, peciva, kolače, kekse i ostale pekarske proizvode u vrijednosti od 137,6 miliona KM, i to najviše iz Srbije, Hrvatske i Turske. Meso smo uvezli u vrijednosti od 302,8 miliona KM, što je povećanje od 73,1 miliona ili 32 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. U najvećoj vrijednosti smo uvezli goveđe meso, svježe ili rashlađeno, i to u vrijednosti od 188,1 miliona KM, a najviše iz Italije, Holandije, Poljske i Njemačke”, stoji u najnovijem broju Infokoma.

Od hrane najviše izvozimo masti i ulja, u uvozu dominira meso

U izvozu vrijednosno najviše učestvuju: masnoće i ulja biljnog i životinjskog porijekla, mlijeko i mliječni proizvodi te voće za jelo. Od masnoća, izvoz se najviše odnosi na ulje od sjemena suncokreta, šafranike ili pamuka u vrijednosti od 82,8 milijuna KM, a najviše se izvozilo u Austriju, Sloveniju, Filipine i Hrvatsku.

Od mlijeka i mliječnih proizvoda najviše izvozimo mlijeko i pavlaku, u vrijednosti od 50,8 milijuna KM, a najviše izvozimo u Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Od voća za jelo najviše izvozimo orašaste plodove, i to u vrijednosti od 51,7 milijuna KM, a najviše u Srbiju,  više od 20 milijuna KM.

Foto: Ilustracija/AA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing