Turska: Na tradicionalnoj borbi deva i deva s bh. zastavom

Turska: Na tradicionalnoj borbi deva i deva s bh. zastavom

U mjestu Turgutlu kod Manise na zapadu Turske održana je tradicionalna borba deva, a među borcima devama jedna je nosila i bosanskohercegovačku zastavu, javlja Anadolu Agency (AA).
U tradicionalnim borbama koje su veoma popularne u tom dijelu Turske sudjelovalo je 120 deva, a borbe je promatralo više od 5.000 gledatelja.
Deve koje su na borbe u Manisi došle iz različitih dijelova Turske plijenile su pažnju svojom borbenošću, ali i dekorima i ukrasima na sebi.
Jedna od njih je na leđima imala i zastavu BiH, a sudeći po natpisima na njenim leđima došla je iz Izmira, u kojem desetljećina žive brojni doseljenici s Balkana i BiH.
Načelnik općine Turgutlu Turgay Sirin je kazao da lokalne vlasti ponosno podržavaju ovakve manifestacije koje oživljavaju i čuvaju tradiciju.
Ova manifestacija održana je s ciljem prikupljanja sredstava za društvene aktivnosti Udruženja šefova mjesnih zajednica (muhtara) u ovom turskom gradu.
"Manifestacija predstavlja zimsku radost nama u ovoj regiji Turske, ali je i veliki potencijal zimskog turizma naše zemlje. Manifestacija nema cilj profita, već očuvanje tradicije i pomoć nevladinim organizacijama koje se bave društvenokorisnim radom", kazao je član Udruženja muhtara Yildiray Aktas.

bljesak.info

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar