Tužiteljstvo istražuje Cikotića u predmetu ‘Američki univerzitet’

Tužiteljstvo istražuje Cikotića u predmetu ‘Američki univerzitet’

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Selmo Cikotić prijavljen je Tužiteljstvu BiH zbog istrage u predmetu “Američki univerzitet”, koji je u vlasništvu Denisa Prcića, javlja Dnevni avaz.

Pozivajući se na Tužiteljstvo BiH, Dnevni avaz piše da je Cikotića prijavila jedna policijska agencija koja tvrdi da je aktualni ministar sigurnosti umiješan u istragu u svezi sa zahtjevima Tužiteljstva da im se dostave podaci o službenicima koji su studirali na ovom univerzitetu.

“Formiran je predmet i vrše se provjere”, navodi se u odgovoru glasnogovornika Tužiteljstva BiH Borisa Grubešića na pitanje Dnevnog avaza.

Kako piše Avaz, Cikotić je od Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH tražio podatke po zahtjevu Tužiteljstva, ali je naveo da ga o svemu kontinuirano izvješćuju, pa je zbog toga i prijavljen jer, kao ministar, nema operativnu nadležnost nad radom policijskih agencija, niti se smije miješati u tajnost istraga.

Dnevni avaz piše i da je Cikotić donedavno bio dekan i predavač na Američkom univerzitetu u Sarajevu koji je, kako se navodi, mjesecima pod istragom zbog izdavanja diploma iako nije imao odobrenje za rad u Kantonu Sarajevo.

Inače, podsjetimo da je istraga o Američkom univerzitetu pokrenuta nakon što je direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić priložio diplomu tog univerziteta, a na kojem je sadašnji ministar sigurnosti Selmo Cikotić svojedobno bio jedan od dekana i profesora.

Mehmedagiću je prošle godine poništena diploma banjalučkog fakulteta. Naime, nakon što je Inspektorat RS-a zaključio da je njegova diploma stečena nezakonito, Mehmedagićeva diploma Univerziteta za poslovne studije iz Banja Luke je poništena, ali nitko od odgovornih iz tog univerziteta nije odgovarao za to djelo.

Mnogi smatraju da su afere oko njegove diplome politički “fabricirane”, a što se afera širi, i drugi akteri postaju njezinim dijelom. Između ostalih, i novi ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing