U općini Prozor-Rama pokrenuta roditeljska Incijativa koja zahtijeva normalno školovanje

U općini Prozor-Rama pokrenuta roditeljska Incijativa koja zahtijeva normalno školovanje

Roditelji djece u općini Prozor-Rama okupili su se oko inicijative koja traži normalno školovanje za djecu. Svi smo suočeni s neobičnim mjerama. Primjerice, u školama vladaju stroge mjere kako ne bi došlo do širenja koronavirusa, no, izvan škole je sve drugačije. Ova inicijativa roditelja traži vraćanje normalnog nastavnog procesa uz poštivanje epidemiloških mjera koje neće ostaviti psihološkog traga za djecu. Priopćenje za javnost Inicijative roditelja donosimo u cijelosti. 

Dragi roditelji,

potaknuti cjelokupnom vanrednom situacijom izazvanom COVID-19 u našim školama, velik broj roditelja se okupio oko Inicijative koja ZAHTIJEVA NORMALNO ŠKOLOVANJE za našu djecu.  Prošli tjedan provedena je akcija dijeljenja i potpisivanja izjava o odgovornosti roditelja za svoje dijete u HNŽ-u i ZHŽ-u, te se ista zbog velikog odaziva roditelja nastavlja te ovim putem pozivamo roditelje koji to do sada nisu učinili da se pridruže akciji Inicijative roditelja.

Ovu akciju ćemo provesti i u našoj Općini (ispred OŠ Marko Marulić i SŠ Prozor) u utorak, 06.10.2020., kako bismo doprinijeli mogućim promjenama COVID mjera i tako osigurali zdravije i kvalitetnije školovanje naše djece.  Akcija se provodi na način da se zahtjevi dijele  djeci ispred  Škola poslije nastave, a popunjene i potpisane zahtjeve će djeca sutradan predati našim volonterima. 

Smatramo da trenutnih 30 min. nastavnog sata  nije dovoljno za učinkovito usvajanje gradiva,  kao ni  5 min. odmora koje djeca moraju provesti sjedeći u klupama. Također ne vidimo svrhu nošenja zaštitnih maski, obzirom da se djeca osim u vremenu provedenom u školi normalno druže (izvanškolske aktivnosti, prijevoz do škole, treninzi i sl..). Niz je razloga  zbog kojih bi morali reagirati i sačuvati djecu od mogućih negativnih psiho-fizičkih posljedica koje izazivaju nametnute mjere i  ova neprirodna situacija.

Za što se roditelji okupljeni oko Inicijative točno zalažu!?

  • Da djeca ne budu obvezna nositi maske, nego da to bude stvar izbora
  • Da se vrati normalan oblik nastave bez podjela na grupe i bez socijalnog distanciranja, pazeći pri tome na higijenu unutar škole
  • Da djeca imaju pravo izaći iz učionice za vrijeme odmora
  • Da se roditeljima omogući nesmetan pristup školi i djetetu bez prethodnih najava, kao što je bila praksa prethodnih godina
  • Da se ukine mogućnost izolacije učenika u slučaju uočavanja simptoma bolesti (u izdvojenu prostoriju, jer takav postupak može ostaviti psihološke posljedice na dijete, a na poziv se svaki roditelj može promptno odazvati). Protivimo se i tome da cijeli razredi idu u izolaciju u slučaju pojave zaraženog učenika.
  • Da se ukine svakodnevno mjerenje temperature kao nepotrebno uznemiravanje djeteta i insinuacija na bolest – s mogućim placebo učinkom.
  • Da se prestane sa online nastavom u bilo kakvom obliku (parcijalnom ili cjelovitom u slučaju izolacije cijele skupine ili razreda)

Također pozivamo sve roditelje koji dijele naše mišljenje i voljni su pomoći u provođenju akcije u svojim lokalnim školama, da se jave općinskom koordinatoru Inicijative na broj tel. 063/997 – 800.

Izjavu možete preuzeti ovdje OVDJE

Potpisanu izjavu nam možete uslikati ili skenirati te nam poslati na [email protected].

 

INICIJATIVA RODITELJA

Općinski koordinator inicijative Marina Papak

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing