Tužiteljstvo uložilo materijalne dokaze u suđenju Buzi za zločin na Uzdolu

Tužiteljstvo uložilo materijalne dokaze u suđenju Buzi za zločin na Uzdolu

Na suđenju za zločin u Uzdolu, Državno tužiteljstvo je među materijalnim dokazima uložilo naredbe kojima želi dokazati da je optuženi Enver Buza kao komandant Samostalnog prozorskog bataljona imao ovlasti i nad vojnom policijom.

U sudski spis je uloženo oko 50-ak materijalnih dokaza među kojima su i naredbe koje je izdao Buza kao komandant Samostalnog prozorskog bataljona, čime Državno tužiteljstvo želi pokazati da je optuženi imao kontrolu i ovlasti nad vojskom i vojnom policijom.

Uloženi su i izvještaji Ujedinjenih naroda i UNPROFOR-a o, kako je navedeno, “masakru na Uzdolu” počinjenom 14. i 15. rujna 1993. godine.

Tužiteljica Sanja Jukić u spis je uvrstila i dopis Alije Izetbegovića u kojem se traže informacije kao i dopis Vrhovne komande Armije BiH u kojem se traži provođenje istrage o događanjima u Uzdolu.

Za zločin u Uzdolu Tužiteljstvo BiH tereti Envera Buzu, bivšeg komandanta Samostalnog bataljona Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona su, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Zelenika, Križ i Rajiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Suđenje će se nastaviti 23. listopada za kada je planirano saslušanje prvih svjedoka Obrane.

 

/Izvor: Detektor.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar