U Bosni i Hercegovini proizveden prvi 3D printer

U Bosni i Hercegovini proizveden prvi 3D printer

Igor Marković je diplomirani inženjer strojarskih znanosti iz Banja Luke koji je odlučio profesionalnu karijeru zasnovati u svojoj zemlji i gradu, inovativnim i ambicioznim pristupom znanosti sa znanjem koje je stekao kroz obrazovanje.

Magistarsku tezu na kojoj trenutno radi pretvorio je u malu kompaniju u kojoj je ove godine dizajniran, projektiran i proizveden prvi 3D printer u regiji i Bosni i Hercegovini.

”Nakon što smo razvili mehanički, softverski i sustav upravljanja u regiji je proizveden prvi TITAN 3D printer koji je svoju primjenu našao u arhitekturi, strojarstvu, medicini, obrazovanju, aeronautici, informatici, modeliranju, metalurgiji, te svim granama koje imaju potrebu za izradu različitih fizičkih formi”, rekao je Marković za Fenu.

Prva serija

Prva serija TITAN ATLAS 3D printera primjenjiva je za izradu dijelova od plastike visoke preciznosti i raznih mehaničkih karakteristika koje u ovisnosti materijala ovaj 3D printer može da ispiše. Detaljne makete u građevinarstvu, funkcionalni dijelovi strojarskih sklopova u maloserijskoj proizvodnji, individualno prilagođena ortopedska pomagala za osobe s invaliditetom, izrade maketa aviona, umjetničke skulpture i oblici, nakiti, sve to prema osobnim željama i mašti klijenta, TITAN ATLAS 3D printer pretvara u djela.

”Ovo je prvi 3D printer koji je u svoj vizualni identitet implementirao interaktivnu Neopixel rasvjetu. Ova rasvjeta ne doprinosi samo vizualnom identitetu, već je napravljena tako da bude interaktivnog karaktera i komunicira s korisnikom pružajući mu određene informacije. Ovo znači da rasvjeta komunicira s korisnikom tako što mijenja boje i motive u ovisnosti od određenih događanja na 3D printeru”, izjavio je Marković.

Edukacija i servisiranje

U maloj kompaniji koju su pokrenuli mladi ljudi može se dobiti željeni prototip tražene ideje jer vrše uslužno 3D printanje, ali i edukacije za rad na ovim printerima. Servisiraju 3D printera širom BiH i regije, a zastupnici su i nekih vodećih svjetskih proizvođača za BiH. Protekla godina za mladi tim inženjera bila je više nego uspješna, pa za naredni period imaju velike planove.

”Želimo da se probijemo na inozemno tržište i stanemo rame uz rame s već zastupljenim brendovima 3D printera. Što se ove intencije tiče tu smo već razvili proizvod koji svojim karakteristikama premašuje određene konkurente iz iste kategorije”, izjavio je Marković.

Njegova želja i ambicija nije odlazak iz Bosne i Hercegovine jer dobra ideja s malim ulaganjem omogućila mu je uspjeh i dala priliku za napredak.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar